Daca in mai cursul testa nivelul de 4,3 lei/euro spre bucuria platitorilor de rate in moneda straina, deprecierea brutala din ultimele saptamani pune in pericol intentia bancii centrale de a incepe relaxarea monetara si ii determina pe analisti sa isi ajusteze estimarile de curs pentru finalul anului.
Cursul s-a apropiat joi din nou de maximul anului, dupa o depreciere cauzata de anuntul Fed (banca centrala americana - n.r.) legat de reducerea progresiva a programul de stimulare economica.

Leul s-a depreciat accentuat si la inceputul lunii iunie, iar pe 7 iunie banca centrala a publicat o rata de schimb de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012, insa joi cursul a urcat doar pana la 4,5340 lei/euro.

Ce estimeaza analistii pentru finalul anului?

Initial, ING Bank estima ca leu va incheia anul in jurul nivelului de 4,30-4,35 lei/euro, insa acum Vlad Muscalu, economistul sef al bancii, a anuntat ca prognoza a fost revizuita usor in sus, pana la 4,4 lei/euro. "De la foarte optimist cu privire la evolutia cursului am ajuns sa fiu un optimist moderat".

Si economistul sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca pana la finalul acestui an cursul de schimb se va stabiliza la aproximativ 4,35 lei/euro si va ajunge la 4,25 lei/euro in 2014, potrivit unui comunicat transmis de banca.

In pofida deprecierii agresive a leului din ultima perioada, Muscalu este convins ca investitorii de portofoliu vor continua sa se uite la Romania, intrucat inflatia core deja incepe sa se tempereze.

"Titlurile de stat romanesti vor ramane atractive, chiar daca acum, dupa anuntul Fed, nu vor mai veni la fel de multi bani din SUA. Noi credem ca Romania arata bine si este atractiva", a precizat Vlad Muscalu.

Taie BNR dobanda la sedinta din 1 iulie?

In plus, ING Bank isi mentine prognoza in ceea ce priveste relaxarea fiscala pe care guvernatorul BNR a anuntat-o la ultima sedinta de politica monetara. Pana la sfarsitul anului, banca centrala ar putea sa taie dobanda cheie cu 1%, in pofida evolutiilor recente ale monedei nationale.

Vlad Muscalu pariaza ca acest proces de relaxare monetara va incepe chiar de la urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al BNR, adica la 1 iulie.

El isi bazeaza afirmatia pe faptul ca inflatia se incadreaza pe un trend de scadere si pe faptul ca in conditiile deprecierii brutale a leului din ultimele saptamani, BNR nu a intervenit.

"Banca centrala a lasat de data aceasta leul sa se deprecieze, dobanzile din piata interbancara au ramas astfel jos, ceea ce pare sa confirme schimbarea de optica anuntata de guvernatorul Isarescu, in sensul relaxarii monetare", a mai spus ecoomistul sef al ING.

Si Rozalia Pal estimeaza o scadere a dobanzii de politica monetara de 0,75 puncte in acest an, la 4,5%, si de 0,5% la inceputul anului viitor, pana la 4%, insa presiunea asupra leului ar putea amana relaxarea dobanzii cheie.

Pe de alta parte, analistul Florin Citu crede ca BNR incearca acum politica deprecierii controlate pe leu.

"Asa se intampla cand ai doua obiective contradictorii. BNR nu poate sa relaxeze politica monetara daca leul continua sa se deprecieze", a subliniat Citu, care nu vede prea multe semne incurajatoare in favoarea unei aprecieri, cata vreme economia europeana nu isi revine si, mai mult, lucrurile in plan intern nu merg prea bine: acordul cu FMI ar putea sa nu fie prelungit si criteriile sa nu fie intrunite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri