Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut marti cu 3,39 bani, la 4,4870 lei/euro, si a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte zile, intr-o piata unde volumele de tranzactionare au crescut, pe fondul unor ordine mai mari de vanzare de euro.
Rata de schimb a scazut, astfel, pentru a doua sedinta consecutiv, dupa ce joi a urcat la 4,5340 lei/euro, apropiindu-se de nivelul maxim al anului, atins pe 7 iunie. Atunci, euro a fost la 4,5535 lei, informeaza Mediafax.

O paritate mai redusa decat cea de marti a fost afisata martea trecuta, cand euro a fost la 4,4801 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat marti un curs de 3,4210 lei/dolar, cu 0,31 bani peste nivelul de vineri, de 3,4179 lei/dolar.
In acelasi timp, rata de schimb pentru francul elvetian a coborat cu 2,5 bani, la 3,6603 lei/franc, de la 3,6853 lei/franc in sesiunea precedenta.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Piata de la Bucuresti a fost inchisa luni, cu prilejul sarbatorii Rusaliilor, iar la deschiderea sedintei de marti, euro a fost tranzactionat la 4,53 lei/euro, respectiv cu 0,4 - 0,55 bani peste inchiderea sesiunii de vineri, de 4,5245 - 4,5260 lei/euro.

Ulterior, cotatiile au inceput sa scada treptat, iar volumele de tranzactionare au inceput sa creasca dupa prima ora. Cel mai redus nivel tranzactionat a fost de 4,4775 lei/euro, nivelul fiind atins la scurt timp dupa ora 13:00.

In jurul orei 13:10, euro era cotat de banci la 4,4800 - 4,4840 lei, respectiv cu 4,2 - 4,5 bani sub inchiderea de vineri.

Moneda nationala este, astfel, in crestere cu aproape 1% in raport cu euro raportat la nivelurile inchiderii de vineri. In acelasi timp, monedele statelor din regiune se apreciau cu pana la 0,4% in raport cu euro.

"Corectia de peste 5% a monedei locale de la nivelurile maxime din mai (cand cursul a coborat pana aproape de 4,3 lei/euro - n.r.) este in continuare mai pronuntata decat cea a monedelor regionale (monedele statelor din regiune - n.r.). Avand in vedere acest lucru si tinand cont si de plata licentelor telecom in valoare de circa 500 milioane euro, scadenta pana la finalul lunii iunie si posibil concentrata in aceasta ultima saptamana a lunii, credem ca sunt sanse ridicate ca leul sa se aprecieze si sa ramana stabil dincolo de 4,5/euro in urmatoarele sedinte", afirma analistii ING Bank intr-o nota.

Dobanzile practicate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 4,27% - 4,77% pe an, dupa ce vineri au fost la 2,26% - 2,76% pe an. Astfel, dobanzile sunt la cele mai reduse niveluri pentru debutul unei perioade de mentinere a rezervelor minime obligatorii din acest an si arata ca bancile dispun de lichiditatile necesare.

Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut foarte usor, la 4,28% - 4,78% pe an, fiind in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an. In ziua de vineri, dobanzile au fost de 4,23% - 4,73% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri