Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) anunta ca incepand din data de 1 iunie si-a schimbat oficial denumirea in Asociatia Brokerilor si a devenit, pe langa asociatie profesionala, si asociatie patronala, informeaza Rompres. Cele doua modificari au fost aprobate de Adunarea Generala a ANSVM care a avut loc in data de 26 aprilie, pe 1 iunie fiind finalizate procedurile legale de inregistrare a modificarii statutului.

Faptul ca Asociatia Brokerilor a obtinut statutul de asociatie patronala ii va conferi acesteia dreptul de a fi consultata de catre Guvern in vederea initierii si elaborarii de programe de dezvoltare. De asemenea, Asociatia Brokerilor, la solicitarea unor institutii similare, isi va exprima avizul consultativ asupra unor proiecte de acte normative privind activitati legate de piata financiara. Asociatia Brokerilor, in calitate de asociatie patronala, va putea adresa autoritatilor publice competente propuneri de acte normative in domeniul pietei de capital.

Schimbarea denumirii asociatiei a fost realizata in primul rand pentru a fi in concordanta cu denumirea societatilor de brokeraj care actioneaza pe piata de capital si drept masura de protectie in fata oricaror modificari ulterioare aduse de legislatia in domeniu.

Odata cu modificarea legislatiei pietei de capital in 2004, societatile de valori mobiliare au fost redenumite societati de servicii de investitii financiare. in al doilea rand, Asociatia avea nevoie de o noua denumire, mai comerciala si mai usor de retinut in relatiile cu partenerii de dialog.

Denumirea de Asociatia Brokerilor va deveni un brand pe piata financiara si asociatia va fi recunoscuta ca organizatie care activeaza in piata de capital, chiar daca denumirea in sine nu precizeaza acest fapt. Asociatia Brokerilor reuneste 65 de societati de servicii de investitii financiare din cele 71 autorizate de CNVM, avand drept scop principal promovarea unui mediu favorabil dezvoltarii pietei de capital, precum si sustinerea intereselor legitime ale membrilor sai.

In prezent, principala preocupare a Asociatiei Brokerilor o reprezinta demersul pe care il realizeaza catre autoritatile competente pentru adoptarea unei politici fiscale de incurajare a pietei de capital, in special a investitiilor pe termen lung.

Asociatia Brokerilor propune ca impozitarea castigurilor obtinute pentru detineri de actiuni pe o perioada mai mare de un an sa aiba o cota de 1 la suta, iar pentru detinerile de sub un an aceasta sa fie de 5%. O alta varianta propusa de Asociatia Brokerilor este ca pentru o perioada de timp limitata, de 3-5 ani, cota de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital sa fie 1 la suta sau chiar zero, dupa modelul utilizat de alte tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri