Majoritatea monedelor din Europa au incheiat primul semestru cu scaderi atat fata de euro, cat si in fata dolarului american, arata o analiza Noble Securities.
Dintre monedele din UE, dupa primele sase luni ale anului, cele mai mari deprecieri comparativ cu euro au fost inregistrate de zlotul polonez (cca 6,2%), lira sterlina (aproximativ 5,3%) si coroana ceha (cca 3,6%).

Coroana suedeza a scazut cu cca 1,6% fata de euro, Forintul cu 1,2%, iar Leul a marcat o depreciere de aproape 0,4%, intrucat cresterea inregistrata dupa primele 4 luni ale anului a compensat scaderile din mai si iunie. "La inceputul lunii iunie am asistat la cresterea aversiunii investitorilor fata de risc, cu iesiri de pe obligatiunile locale, asa incat ordinele de cumparare de valuta au pus presiuni pe curs; ulterior, declaratiile presedintelui Fed privind posibilitatea diminuarii ritmul de cumparari de active incepand cu toamna acestui an si eliminarea stimulentelor monetare in 2014 au actionat ca un accelerator pentru deprecierea majoritatii monedelor", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania.

Dintre monedele din UE, in iunie, leul a scazut cu aproape 1,7% comparativ cu euro, Ccoroana suedeza s-a depreciat cu aproape 1,4%, iar coroana ceha si Zlotul polonez cu aproximativ 1,2%. Lira sterlina a incheiat luna iunie cu o variatie nesemnificativa. "Desi afectat, la randul sau de factorii mentionati anterior, Forintul a facut, in cele din urma, nota discordanta per ansamblul lunii trecute, marcand o crestere de cca 0,6% comparativ cu Euro, corectia avand loc pe fondul cresterii asteptarilor pozitive privind evolutia Ungariei in acest an", a precizat Silviu Pojar.

De asemenea, majoritatea monedelor din Europa au inregistrat scaderi la finele primului semestru comparativ cu inceputul anului, o serie de evenimente sau influente proprii stimuland, in unele cazuri deprecieri mai consistente ale monedelor nationale. De exemplu, Turcia s-a confruntat cu proteste agresive de strada, Lira turceasca marcand o depreciere de cca 6,4% la finele semestrului intai din acest an. Rusia- a carei economie se bazeaza intr-o proportie importanta pe petrol- s-a confruntat cu scaderea pretului petrolului, in principal ca urmare a rezultatelor sub asteptari inregistrate de economia Chinei; Rubla s-a depreciat la sfarsitul lui iunie cu cca 6,3% fata de inceputul acestui an. Coroana norvegiana a pierdut aproximativ 3,5% luna trecuta in fata Euro, pe fondul unor semnale privind o posibila reducere a dobanzii de referinta, ajungand la o depreciere de cca 7,5% pe anul curent.

"Intre putinele monede din Europa care au crescut comparativ cu Euro, atat in iunie, cat si pe primele sase luni ale anului curent, se afla Kuna croata, care s-a apreciat cu 1,3% dupa primul semestru, capitalizand aderarea Croatiei la UE incepand cu 1 iulie", a aratat Silviu Pojar.
Cea de-a doua jumatate a anului curent nu se intrevede a aduce mai multa stabilitate pe pietele financiare, ci dimpotriva; atentia investitorilor este in continuare prioritar indreptata catre implementarea deciziilor Fed, evolutiile din China si, desigur, asupra Zonei Euro, afundata in recesiune si somaj ridicat. "Leul s-a bucurat de increderea investitorilor in primele luni ale anului, iar deprecierea marcata per ansamblul primului semestru a fost nesemnificativa. Cat priveste evolutia viitoare, trebuie mentionat ca, in ultimele saptamani, pe pietele financiare moneda nationala a evoluat intre 4,43- 4,53 lei pentru 1 euro, tentativele de a sparge acest interval intr-una dintre directii fiind respinse. Astfel, primul semnal privind aprecierea sau scaderea Leului in perioada urmatoare va fi dat de sensul in care piata va reusi sa produca o miscare sustinuta si semnificativa de spargere a acestui interval", a precizat Silviu Pojar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri