Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca volatilitatea de 5% a leului in raport cu euro a fost "o plimbare normala" si aceasta ar fi putut sa existe si daca economia romaneasca era extrem de competitiva.
"Cand o moneda revine, sa zicem, dupa o apreciere la un nivel mai mult sau mai putin normal, cred ca ar trebui sa ne ferim si a folosi cuvantul depreciere. Eu cred ca leul s-a plimbat intr-o marja pe undeva de 5% si a fost o plimbare normala. In ceea ce priveste adoptarea euro, eu cred ca legatura fundamentala este de ceea ce noi numim competitivitatea economiei romanesti, pregatirea ei pentru adoptarea monedei unice. Volatilitatea de 5% a leului poate sa existe sau ar fi putut sa existe si daca Romania era o economie extrem de competitiva", a declarat Isarescu la un briefing de presa, citat de Mediafax.

El a raspuns astfel la intrebarea daca recomanda o adoptare cat mai rapida a monedei unice europene, in conditiile in care deprecierea leului din ultima perioada afecteaza inclusiv inflatia.

Isarescu a adaugat ca aceste aspecte nu sunt legate atat de "conditional" si ca nu vede un impact "extraordinar" al volatilitatii cursului asupra inflatiei.

Dupa ce la inceputul lunii mai cursul de schimb a coborat pana aproape de 4,3 lei/euro si a atins cel mai redus nivel de la finele anului 2011, cotatiile au inceput sa urce treptat si sa depaseasca 4,5 lei/euro. Astfel, in decurs de aproape doua luni, cursul de schimb a urcat cu peste 5%, de la 4,3072 lei/euro (in data de 3 mai) la 4,5340 lei/euro (in 20 iunie).

Scaderea leuului in raport cu euro a fost determinata de retragerea investitorilor straini de pe pietele emergente, in contextul intentiei bancii centrale a SUA de a incheia gradual programului de achizitie de obligatiuni.

In ultimele sedinte din luna iunie cursul leu/euro a coborat cu aproape 3% si a testat nivelul de 4,41 lei/euro, dupa ce operatorii telecom au cumparat lei si au vandut euro pentru plata unor licente telecom adjudecate in toamna anului trecut. Companiile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom au avut ca termen limita ziua de vineri pentru a plati aproape 500 milioane euro pentru licentele respective.

Incepand de joi piata s-a linistit, iar cotatiile s-au intors aproape de 4,45 lei/euro.

Totusi, comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, leul este in scadere cu numai 0,5% in raport cu euro. La finele anului trecut, cursul de referinta a fost de 4,4287 lei/euro, iar luni de 4,4501 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri