In ciuda previziunilor, majoritatea dobanzilor oferite de banci la depozite au ramas real negative. Randamentele in imobiliare au crescut semnificativ mai lent decat in perioadele precedente. Investitiile bursiere au ramas cele mai profitabile, dar au parca un viitor nesigur. Datorita aprecierii leului, romanii au mai renuntat la afacerea preferata: stransul valutei. Este luna iunie. Jumatatea anului, vremea bilantului. Ce tip de investitii a adus profituri romanilor, celor care au investit bineinteles. Trebuie spus, insa, ca doar 20% dintre romani folosesc banii si in alt scop decat consumul.

Nu toate fondurile mutuale au crescut peste inflatie

In primele cinci luni din 2006, indicele fondurilor mutuale a inregistrat o crestere de 1,57 puncte procentuale, potrivit datelor centralizate la Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv UNOPC. In aceeasi perioada, inflatia a fost de 1,9%.

Pe categorii de plasamente, fondurile diversificate au avut un randament de 2%, aproape egal cu inflatia, si doar cele pe actiuni au depasit indicele preturilor de consum, inregistrand o medie a performantelor de 2,6%. In pierdere au iesit fondurile monetare (cu un randament inferior inflatiei, de 1,4%) si cele pe obligatiuni (-0,2%).

In luna aprilie fondurile diversificate au fost singurele care au depasit rata lunara a inflatiei (0,42%), cu un randament de 0,7%, in timp ce fondurile pe actiuni au realizat o medie a performantelor de doar 0,3%.
Fata de primele cinci luni din anul trecut, in aceeasi perioada din 2006 s-a inregistrat o apreciere cu 13,38% a indicelui fondurilor mutuale, iar inflatia anualizata (aprilie 2005/aprilie 2006) a fost de 6,9%.

Dobanzi sub inflatie

Depozitele bancare nu mai sunt de ceva vreme o afacere. Mai mult, in 2005, daca depuneai bani intr-o banca riscai sa pierzi sume importante. Acest lucru se intampla datorita dobanzilor foarte mici, de cele mai multe ori sub nivelul inflatiei. Frica BNR de capitaluri speculative, strategia bancilor, cauzele sunt multiple. Majoritatea analistilor considera ca ne aflam intr-o perioada in care dobanzile nu vor creste, dar nici nu vor scadea. Orizontul de inflatie fluctuant, intre 6% si 8% pentru 2006, va determina aceasta constanta. Bineinteles dobanzile vor scadea in acelasi timp cu inflatia.

La ora actuala, dobanzile pasive pe un an sunt cuprinse intre 4% si 8%, in functie de banca. Cu o inflatie anualizata in jur de 7%, 2006 a fost si probabil va ramane un alt an cu pierderi la depozite.

O serie de bancheri, printre care vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, au afirmat ca dobanzile ar putea reveni in acest an la niveluri mai mari decat rata inflatiei. Pe de alta parte presedintele BRD, Patrick Gelin, considera ca dobanzile la depozite nu vor depasi nici anul acesta rata inflatiei.

"Bancile nu pot sa reduca dobanda la credite si, pe de alta parte, sa creasca ratele la depozite pentru a trece de inflatie. La dobanzi de 8-9% la credite si inflatie de 7%, e dificil ca dobanda reala sa fie pozitiva", a explicat Gelin.

Imobiliarele raman in top

Chiar daca nu mai obtin rata de profit de altadata, investitorii inca vin in Romania. Un studiu al PriceWaterhouseCoopers a stabilit, anul trecut, ca suntem cea mai interesanta piata de investitii.

Potrivit unei alte cercetari, realizate de Colliers, pe primul loc se afla piata imobiliara din Manhattan, Statele Unite, unde se gasesc cele mai solicitate spatii de birouri, si unde, de regula, agentii imobiliari lucreaza cu liste de asteptare pentru chiriasi. De necontestat sunt profiturile care se obtin din sectorul imobiliar in Romania. Dezvoltatorii profesionisti obtin, in functie de piata, randamente anuale intre 15 si 30%, dar, in functie de volumul investitiilor, randamentul poate cobori spre 10%. Desi, ca cifre este o afacere profitabila, investitia in real estate nu poate fi categorisita ca o afacere pentru publicul larg deoarece obtinerea unor randamente mari este conditionata de investitii semnificative.

A scazut puterea de cumparare

Puterea de cumparare a scazut dramatic in primul trimestru din acest an: salariul mediu net pe economie a crescut cu doar doi lei, in luna martie fata de ianuarie, in timp ce inflatia din aceasta perioada a fost de 1,48%.

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS),
salariul mediu net pe economie a fost, in ianuarie, de 826 RON, iar in martie de 828 RON, cu o scadere intermediara pana la 767 RON in februarie. Iar inflatia lunara a fost de 0,5%, ajungand in martie pana la 1,48%.

Ceea ce inseamna ca romanii au fost nevoiti sa suporte cresterile permanente de preturi din primele trei luni ale acestui an, dispunand de venituri salariale aproximativ egale cu cele de la inceputul anului. De-a lungul anului trecut, salariul mediu net a avansat cu 103 RON, de la 723 RON, cat a fost in ianuarie 2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri