Cursul de schimb a trecut de 4,45 lei/euro spre finalul sedintei interbancare de vineri, insa apoi s-a intors sub acest nivel, evolutia leului fiind in linie cu miscarea inregistrata de monedele statelor din regiune.
La deschiderea sedintei interbancare, euro a fost cotat la 4,4380 - 4,4400 lei, respectiv cu 0,55 bani peste nivelurile de joi, din jurul orei 16:30, de 4,4325 - 4,4345 lei/euro, potrivit Mediafax.

Ulterior, cursul a fluctuat foarte aproape de 4,44 lei/euro pana in jurul orei 15:30, cand paritatea a urcat rapid peste 4,45 lei/euro, insa a stat pentru scurt timp peste acest nivel.

Miscarea a fost in linie cu cea inregistrata de zlot si forint si a fost influentata indirect de intarirea dolarului in raport cu euro, in urma publicarii unor date peste asteptari privind piata fortei de munca din SUA. De regula, dolarul este considerat un plasament mai sigur decat euro, iar evolutia monedelor statelor din regiune in raport cu euro este influentata indirect de dinamica paritatii dolar/euro, intrucat valutele din regiune sunt considerate de investitori drept active cu grad de risc mai ridicat decat euro.

"Datele din SUA au fost bune, insa unii investitori le-au interpretat ca o apropiere a momentului in care Fed (banca centrala americana - n.r.) va incepe sa creasca dobanzile, iar asta a dus la aprecierea dolarului", a afirmat un dealer.

In jurul orei 16:30, pe piata de la Bucuresti, bancile cotau euro la 4,4460 - 4,4475 lei, respectiv cu 1,3 - 1,35 bani peste inchiderea de joi, astfel ca leul este in scadere cu 0,3% in raport cu euro.

In acelasi timp, zlotul si forintul erau in scadere cu cate 0,6% fata de moneda europeana. In sedinta precedenta, zlotul si forintul s-au apreciat cu pana la 1%, in timp ce leul a avansat cu 0,4%, in urma anuntului presedintelui Bancii Centrale Europene Mario Draghi ca institutia va mentine sau va reduce dobanzile "o perioada prelungita de timp".

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut vineri pentru a doua zi consecutiv si a ajuns la 4,4403 lei/euro. Paritatea este cu 0,17 bani sub cea publicata joi, de 4,4420 lei/euro.

Leul s-a intarit si in raport cu francul elvetian, cursul de schimb coborand de la 3,6048 lei/franc la 3,5949 lei/franc si a atins, astfel, cel mai redus nivel din ultimele patru saptamani. O rata mai redusa decat cea de vineri a fost anuntata de BNR in data de 5 iunie, cand francul a fost la 3,5737 lei.

Pe de alta parte, leul s-a depreciat in raport cu dolarul american si cursul de referinta a urcat cu 3,08 bani, la 3,4473 lei/dolar, nivelul cel mai ridicat din ultimele trei luni. In ziua precedenta, dolarul a fost cotat la 3,4165 lei.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi sunt de 4,49% - 4,99% pe an, dupa ce joi au fost la 4,55% - 5,05% pe an.

In acelasi timp, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au continuat sa scada si au ajuns la 4,54% - 5,04% pe an. Dobanzile incadreaza astfel rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri