Sistemul de pensii private a ajuns dupa primele 6 luni din 2013 la un numar total de participanti de 6,2 milioane (conturi individuale) si administreaza active nete de 12,2 miliarde de lei (2,75 miliarde de euro), arata calculele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Defalcat, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la mijlocul anului 2013 la un numar total de 5,9 milioane de participanti, dintre care insa pentru doar 3,6 milioane sunt virate contributii lunare de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). In luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon II au implinit 5 ani de functionare si administrare efectiva a contributiilor participantilor.

De la lansare si pana la finele primului semestru din 2013, fondurile de pensii au primit in administrare contributii brute totale in valoare de 9,68 miliarde de lei, ajungand, in urma activitatii investitionale, la active nete de 11,53 miliarde de lei. Diferenta in valoare de 1,85 miliarde de lei reprezinta castigul investitional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii in beneficiul contributorilor la acest sistem. La mijlocul acestui an, rata de crestere a activelor fondurilor de pensii de Pilon II este de 45,6% (fata de mijlocul anului 2012).

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat in ultimii 5 ani un randament mediu anual de 11,4%. In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de procent anual, pana in 2016.

"Implinirea de catre Pilonul II de pensii private obligatorii a varstei de 5 ani permite de acum industriei sa isi poata prezenta rezultate investitionale pe un termen din ce in ce mai lung, respectiv sa comunice despre acele cifre cu adevarat relevante, ce vizeaza un orizont semnificativ de timp. Am
convingerea ca rezultatele inregistrate pana acum de fondurile de pensii, in conditiile dificile ale ultimilor 5 ani, vor contribui la sporirea increderii participantilor in acest sistem de economisire suplimentara, care creste si se consolideaza continuu atat prin eforturile noastre, ale administratorilor, cat si cu sprijinul autoritatilor", a comentat Marius Popescu (foto), presedintele APAPR.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au depasit la mijlocul anului 2013 nivelul de 300.000 de participanti, dintre care insa doar mai putin de jumatate isi platesc lunar contributiile. In 45% dintre cazuri, angajatorul este cel care plateste contributia la fondurile de pensii facultative (oferind astfel pensia facultativa ca si beneficiu extra-salarial), iar in alte 45% dintre cazuri participantul individual isi suporta singur contributia, cotizand astfel in vederea obtinerii unei pensii suplimentare, facultative. In restul de 10% dintre cazuri contributia este mixta (angajatorul si angajatul contribuie impreuna, unicul beneficiar al sumelor fiind angajatul).

In luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon III au implinit 6 ani de functionare si administrare efectiva a contributiilor participantilor. Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au ajuns la mijlocul anului 2013 la 687,5 mil. de lei (154 mil. EUR), cu 34,2% mai mult decat la mijlocul anului 2012.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au realizat in ultimii 5 ani un randament mediu anual de 9,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri