Directorul executiv de vanzari al BCR Asigurari de Viata, Diana Violeta Sevciuc, arestata de Tribunalul Mures in cazul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 6 milioane de euro, spune ca nu a considerat "o interdictie" avertismentul CSA privind 399 de contracte rascumparate partial inainte de termen.
Diana Violeta Sevciuc, arestata de Tribunalul Mures in cazul evaziunii fiscale cu un prejudiciu estimat la 6 milioane de euro, a declarat, miercuri, la Curtea de Apel Targu Mures - unde se judeca recursul fata de arestarea preventiva - ca banca pe care o reprezinta a primit, in anul 2009, un avertisment scris din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

CSA a constatat atunci ca 399 de contracte au fost rascumparate partial inainte de termenul minim impus de lege, de sase luni de la incheierea contractului, a spus Sevciuc, care a adaugat ca banca a primit doar "o contraventie minora", noteaza Mediafax.

Ea a mai spus ca nu a considerat avertismentul "o veritabila interdictie", astfel ca incheierea de contracte pentru produsul respectiv si rascumpararea inainte de termenul legal au continuat neschimbate.

Sevciuc a sustinut ca exista "libertatea" si chiar "dreptul" clientului sa isi rascumpere contractele de asigurare de orice fel, oferite prin conditiile din contract, si ca a considerat ca poate aproba derogarea de la termenul minim de sase luni, "la cerere".

"Frecventa de rascumparare a clauzei de economisire beneficii e determinata de client, fara o interventie directa din partea mea", a spus Sevciuc, adaugand ca astfel de rascumparari se plateau uneori lunar, alteori anual sau cu o alta frecventa.

De altfel, a spus aceasta, in contractele de asigurare se arata ca toate aspectele de fiscalizare se afla in sarcina clientului.

Totodata, Sevciuc a spus ca nu a purtat niciun fel de discutii legate de aspecte de natura fiscala, pentru ca nu are pregatire in acest sens.

"Nu exista posibilitatea ingradirii clientului in ceea ce priveste accesarea produsului pe care l-a contractat. Nu inseamna ca pentru cateva derogari am facilitat evaziunea fiscala", a afirmat ea.

Totusi, a adaugat Sevciuc, in momentul in care i s-au prezentat "ingrijorari" legate de legalitatea contractelor de asigurari incheiate, le-a "transmis mai departe".

Sevciuc a spus, de asemenea, ca nu a primit nicio informare de la departamentul juridic al companiei referitoare la modificarile la Codul Civil privind termenul minim de rascumparare a asigurarilor si ca auditul intern nu a sesizat nicio problema de natura fiscala la produsul bancar respectiv.

Diana Violeta Sevciuc a negat ca ar fi fost prezenta la o intalnire cu juristul companiei si doi membri ai Directoratului BCR, despre care a dat declaratii un alt inculpat in dosar.

Sevciuc a sustinut ca toate convorbirile telefonice interceptate pe care le-a avut cu agenti de vanzari ai BCR se refereau la un alt produs, respectiv la asigurarea voluntara de sanatate.

Intrebata daca a cunoscut intentia unor angajatori ca, "sub masca asigurarilor" - pentru care se platea rascumpararea chiar si in cateva zile de la incheierea contractului - sa plateasca, de fapt, salarii, cu eludarea contributiilor datorate bugetului de stat, Sevciuc a spus ca ea nu are contact direct cu clientul.

Totodata, aceasta a subliniat ca valoarea comisionului bancii pentru aceste asigurari este cea mai mica, raportata la comisioanele pentru alte produse bancare.

De asemenea, Sevciuc a afirmat ca ea personal nu a avut o implicare directa in incheierea contractelor, rolul sau fiind de a coordona activitatea agentilor de vanzari, precizand ca este angajata la BCR Asigurari cu contract individual de munca, primind un salariu fix, neinfluentat de targeturi sau bonusuri in functie de volumul vandut de produse bancare.

Pe de alta parte, Alin George Mantoiu, seful agentiei BCR Asigurari din Cluj Napoca, a confirmat varianta Violetei Sevciuc, potrivit careia discutiile dintre ei se refereau la contracte de asigurari de sanatate.

Mantoiu a spus ca el vindea doar asigurari voluntare de sanatate, iar ultimul contract de asigurare de viata cu clauza de economisire beneficii l-a incheiat in anul 2011. Totodata, el a sustinut ca fratele sau, Gicu Emanuel Mantoiu, nu vindea astfel de produse.

In aceeasi sedinta de judecata, trei dintre functionarii bancari implicati au sustinut ca intentioneaza sa reconsidere posibilitatea continuarii contractelor cu BCR Asigurari, unul dintre acestia - Georgiana Florentina Joenel - aratand ca va inceta orice raport cu banca.

Instanta a ramas in pronuntare in ceea ce priveste recursurile facute de DIICOT, dar si de cei trei functionari bancari de la BCR Asigurari - Diana Violeta Sevciuc, director executiv vanzari BCR Asigurari de Viata, Alin George Mantoiu, manager relatii corporate la BCR Life Insurance, si Gicu Emanuel Mantoiu - fata de decizia de arestare preventiva a acestora pe 29 de zile, data de Tribunalul Mures.

Un numar de 166 de perchezitii au avut loc, in 9 iulie, in Bucuresti si in 26 de judete, la locuinte si la sediile a 112 firme, precum si la sediile unor filiale ale BCR Asigurari de Viata, pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala.

Surse din randul anchetatorilor afirmau ca noua filiale ale BCR Asigurari de Viata au fost perchezitionate de procurorii DIICOT si de politisti, fiind ridicati, in baza unor mandate de aducere, 21 de functionari, dintre care cinci cu functii de conducere, respectiv un director din Bucuresti si patru directori zonali.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetari fata de persoane cu atributii de conducere si angajati ai unei societati de asigurari, precum si fata de reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectati ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de "rascumpararea clauzei suplimentare" si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.

Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand de fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la sase milioane de euro, aferent unei activitatii infractionale desfasurate pe o perioada de sapte luni, perioada de savarsire a infractiunilor fiind insa mult mai mare, respectiv din 2009, precizau procurorii DIICOT.

In 10 iulie, 18 persoane, intre care zece angajati ai BCR Asigurari de Viata, au fost retinute in acest caz, procurorii hotarand instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate.

Ulterior, trei dintre angajatii BCR Asigurari de Viata retinuti au fost arestati preventiv de Tribunalul Mures, iar alti sapte functionari bancari au primit interdictia de a parasi tara.

Potrivit unui comunicat de presa remis atunci de Tribunalul Mures, magistratii au decis arestarea prevetiva, pentru 29 de zile, a angajatilor Diana Violeta Sevciuc, director executiv vanzari BCR Asigurari de Viata, Alin George Mantoiu, manager relatii corporate la BCR Life Insurance, si Gicu Emanuel Mantoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri