Deponentii bancii cipriote Bank of Cyprus vor pierde 47,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate in conturi, urmand ca in schimbul banilor retinuti pentru recapitalizarea institutiei de credit sa primesca actiuni la banca si obligatiuni convertibile in actiuni.
Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, este oprita din mai mult de patru luni, parte a unei restructurari a intregului sector bancar cipriot, una dintre conditiile impuse de statele zonei euro si FMI in schimbul unui program de ajutor financiar. Cipru a inchis, conform planului, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, iar activele bune ale acesteia sunt preluate de catre Bank of Cyprus.

Presedintele tarii, Nicos Anastasiades, si troica creditorilor internationali au convenit recapitalizarea bancii folosind fonduri de 42,5% din depozitele care depasesc 100.000 de euro, urmand ca in schimb sa emita actiuni la banca, a declarat un oficial de rang inalt al bancii, citat de Wall Street Journal. Totodata, deponentii vor pierde inca 5% din sumele care trec de plafonul minim garantat, pentru care vor primi obligatiuni convertibile, anunta Mediafax.

Un anunt formal ar putea avea loc chiar luni, scrie Wall Street Journal.

Intarzierea reluarii activitatii la Bank of Cyprus a pus sub semnul intrebarii viitorul bancii si chiar al tarii, intrucat a condus la extinderea masurii de control al iesirilor de capital, impusa din martie. Nicio alta tara din uniunea monetara europeana nu a mai impus o astfel de masura de la lansarea euro la inceputul deceniului trecut.

Oficialii ciprioti au anuntat in urma cu mai multe luni ca deponentii de la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro detinute in conturi, masura fiind insotita de blocarea a 22,5% din sumele respective pana la clarificarea procentajului total al contributiei deponentilor la recapitalizare.

Incheierea discutiilor privind recapitalizarea bancii cu bani din depozitele clientilor face posibila iesirea din procesul de restructurare pana marti sau cel tarziu miercuri, au declarat surse apropiate situatiei pentru publicatia Cyprus Mail.

Oficialii ciprioti vor sa grabeasca iesirea bancii din restructurare, astfel incat banca centrala din Cipru sa poata informa Banca Centrala Europeana (BCE), la sedinta de joi a Consiliului Guvernatorilor, ca Bank of Cyprus nu se mai afla sub administrare speciala si sa ceara ca institutia de credit sa se poata finanta de la BCE prin operatiuni monetare obisnuite.

Daca este obtinut avizul Consiliului Guvernatorilor, Bank of Cyprus poate trece de la finantarea prin mecanismul de lichiditate de urgenta al BCE la imprumuturi directe, la costuri semnificativ mai mici. Mecanismul de lichiditate de urgenta presupune dobanzi mai mari, precum si subevaluarea puternica a garantiilor. Imprumuturile directe ar fi mai simple si mai ieftine, intrucat dobanda BCE se situeaza la 0,5%.

Sedinta de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE este ultima inainte de pauza de vara, urmand ca urmatoarea se se desfasoare la inceputul lunii septembrie.

Autoritatile au luat in discutie si emiterea de Certificate de Depozit clientilor cu sume mari la Bank of Cyprus, In practica, procedeul ar permite bancii sa pastreze banii deponentilor chiar si dupa iesirea din restructurare, prin emiterea de Certificate de Depozit cu dobanda, scrie Cyprus Mail.

De asemenea, se discuta posibilitatea ca certificatele sa poata fi tranzactionate, astfel incat un deponent sa le poata vinde, chiar daca la un pret mai redus.

In Romania, Cyprus Popular Bank detinea filiala Marfin Bank Romania, in timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrala a Ciprului a aprobat in 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

Marfin Romania a fost capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.

In cazul in care negocierile ar fi esuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea taieri de pana la 60% din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri