Profitul Erste Group Bank a scazut in primul semestru cu 33%, la 301,2 milioane euro, in principal ca urmare a unor efecte extraordinare, iar grupul austriac anticipeaza pentru acest an imbunatatirea situatiei riscului in Romania si reitereaza ca BCR va reveni pe profit in 2013.
Totodata, banca anticipeaza o imbunatatire usoara a situatiei economice din Europa Centrala si de Est in a doua parte a anului, avertizand insa ca ratele de crestere ale statelor din regiune vor ramane moderate, scrie Mediafax.

Astfel, profitul net dupa plata intereselor minoritare a coborat in primul semestru la 301,2 milioane euro, de la 453,6 milioane euro in perioada corespunzatoare a anuloui trecut, cand au fost inregistrate efecte extraodrinare pozitive ca sold, se arata intr-un comunicat transmis marti de grupul austriac, banca mama a BCR.

"Erste Group a inregistrat in primul semestru din 2013 un profit net de 301,2 milioane euro. Este un rezultat multumitor avand in vedere contextul operational care a devenit din ce in ce mai dificil pentru bancile care fac exact ceea ce politicienii si autoritatile de reglementare isi doresc, respectiv lucreaza cu clienti reali pentru atragerea de depozite si acordarea de credite", a declarat in comunicat directorul general executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

In pofida unei scaderi a costurilor operationale, profitul operational al Erste a scazut cu 6,1% in perioada analizata, de la 1,75 miliarde euro la 1,64 miliarde euro, pe fondul unui venit operational mai redus.

Erste a inregistrat in primul semestru din acest an un venit operational de 3,48 miliarde euro, in coborare cu 4,2% fata de 3,63 miliarde euro in primele sase luni ale anului trecut, declin determinat in principal de reducerea venitului net din dobanzi.

Venitul net din dobanzi raportat pentru prima jumatate a anului a coborat cu 8,3%, la 2,43 miliarde euro, pe fondul contextului economic in continuare dificil, caracterizat de cerere redusa de credite si dobanzi scazute.

Datorita majorarii incasarilor din operatiuni cu valori mobiliare, venitul net din taxe si comisioane a crescut cu 3,5%, la 895,9 milioane euro, iar venitul net din tranzactionare a urcat cu 32,1%, la 160,5 milioane euro, se spune in comunicat.

Cheltuielile administrative generale au coborat cu 2,4%, la 1,84 miliarde euro.

Costurile de risc au scazut cu 15,3%, la 831,8 milioane euro, in timp ce rata creditelor neperformante s-a majorat la 9,7% la finele lunii iunie, fata de 9,2% la finele anului trecut, pe fondul reducerii portofoliului de credite si al noilor credite neperformante aferente segmentului de proprietati imobiliare comerciale.

Erste controla la jumatatea anului active totale in valoare de 210,2 miliarde euro, in scadere cu 1,7% fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut, evolutie determinata in principal de diferente din reevaluare, dar si de reducerea operatiunilor cu clientii.

Depozitele atrase au ramas in mare parte stabile, la 122,5 miliarde euro, in timp ce volumul creditelor si avansurilor catre clienti s-a diminuat la 129,8 miliarde euro pe fondul cererii reduse de credite inregistrata de majoritatea segmentelor de operatiuni. Astfel, raportul credite/depozite s-a imbunatatit la 105,9% la 30 iunie 2013, fata de 107,2% la finele anului trecut.

Erste a inregistrat in primul semestru efecte extraordinare (nerecurente) negative de 115,4 milioane euro ca urmare a vanzarii subsidiarei din Ungaria, taxaelor extraordinare si platii in avans a taxei bancare din Ungaria. Taxele bancare si pe tranzactii financiare din Austria, Ungaria si Slovacia au avut un impact negativ de 184,6 milioane euro, fata de 114,5 milioane euro in prima jumatate a anului trecut, se arata in comunicat.

Pentru a doua jumatate a acestui an, Erste Group anticipeaza o imbunatatire usoara a situatiei economice din Europa Centrala si de Est, chiar daca se estimeaza ca ratele de crestere inregistrate de statele din regiune vor ramane moderate.

Grupul austriac anticipeaza scaderea profitului operational cu pana la 5% in acest an, in conditiile in care venitul operational in scadere va putea fi compensat doar partial de diminuarea costurilor operationale.

Erste estimeaza scaderea costurilor de risc cu 10-15% in acest an, in principal datorita imbunatatirii previzionate a situatiei riscului in Romania.

Totodata, banca austriaca reitereaza estimarea ca BCR va reveni pe profit in cursul acestui an.

Grupul BCR a inregistrat anul trecut o pierdere de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorarii cu 68,2% a costului cu provizioanele. Rezultatul negativ anual reprezinta o premiera pentru BCR, desi dupa debutul crizei financiare banca a mai inregistrat pierderi trimestriale sau semestriale.

Dupa primul semestru insa BCR a trecut pe profit, cu un rezultat de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), fata de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut.

Provizioanele de risc constituite de Erste in Romania s-au diminuat puternic in prima jumatate a anului, cu 43,8%, la 205 milioane euro, de la 364,9 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, pe fondul nivelului ridicat de provizionare din anii anteriori, se arata in comunicat. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 60,4%.

Erste a inregistrat in Romania un profit net dupa plata intereselor minoritare de 116,7 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 140,5 milioane euro in primul semestru al anului trecut.

Venitul net din dobanzi obtinut de grupul austriac in Romania a crescut cu 4,3% in primul semestru, de la 284,3 milioane euro la 296,5 milioane euro, pe fondul cresterii venitului din active financiare.

Venitul net din taxe si comisioane a urcat cu 7,6%, de la 60,6 milioane euro la 65,2 milioane euro, in principal ca urmare a cresterii venitului din operatiunile de plati.

Venitul net din tranzactionare inregistrat de Erste pe piata romaneasca s-a diminuat cu 23,8%, de la 37,9 milioane euro la 28,9 milioane euro, in contextul unor incasari mai reduse din operatiunile valutare.
Cheltuielile din exploatare inregistrate de banca in Romania, inclusiv cele de personal, au coborat cu 8,2% in perioada analizata, de la 173 milioane euro la 158,9 milioane euro, ca urmare a implementarii unor masuri de optimizare de amploare, noteaza Erste.

Astfel, profitul operational al Erste in Romania a crescut cu 10,4% in prima jumatate a anului, la 231,6 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri