Presiunea BNR, dar si programul Prima Casa, care a restrictionat creditarea doar la moneda locala, vor forta bancile sa urmeze exemplu BCR si sa acorde credite ipotecare preponderent in lei, apreciaza Manfred Wimmer, vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere la BCR si director financiar Erste.
"Nu ne schimbam strategia (de a acorda credite exclusiv in lei pentru populatie - n.r.) pentru ca suntem convinsi ca este cea mai buna decizie si ca celelalte banci ne vor urma", a spus Wimmer la o intalnire cu presa, dupa ce a recunoscut ca BCR a pierdut cota de piata pe retail odata ce a renuntat la creditele ipotecare in valuta, conform Mediafax.

El a aratat ca este increzator ca presiunea BNR privind creditarea in moneda locala se va resimti si in strategia celorlalte banci de pe piata, iar la aceasta se va adauga si noua formula a programului Prima Casa, care va restrictiona finantarile exclusiv pentru moneda locala.

Wimmer a avut cuvinte de lauda la adresa BNR, care a inceput sa reduca dobanda de politica monetara si astfel sa reduca din diferentialul mare de dobanda intre lei si euro.

Oficialul Erste crede insa ca banca centrala ar trebui sa faca inca un pas pentru sprijinirea creditarii in moneda nationala si sa mareasca ecartul in rezervele minime obligatorii in valuta, care se cifreaza la 20% din pasive, si rezervele minime obligatorii la lei, de 15%.

BCR si ING sunt singurele banci care au renuntat in mod formal la oferta de credite ipotecare in valuta.

Pe de alta parte, desi au avut deseori pozitii in favoarea creditarii in moneda nationala, oficialii BNR nu au avut pana in prezent initiative care sa limiteze si creditul ipotecar in valuta.

Mai mult chiar, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat public ca in cazul imprumuturilor ipotecare, care sunt imprumuturi pe termene foarte lungi si cu garantii evaluate in valuta, banca centrala nu propune limitarea finantarilor in euro.

Wimmer a aratat ca fondurile atrase in euro vor fi utilizate in continuare pentru finantarea marilor corporatii, in primul rand a celor cu activitati de export-import, a marilor proiecte de infrastructura, unde este nevoie de dobanzi fixe pe termene lungi si a statului.

In opinia lui Wimmer, statul ar trebui sa se imprumute echilibrat in lei si valuta, pentru a nu afecta resursele in moneda locala disponibile pentru sectorul privat. Din perspectiva prudentiala, oficialul Erste a observat ca o serie dintre veniturile statului sunt indexate la euro.

El a aratat ca expunerea Erste Group pe Romania a ramas stabila in intervalul 8,2 - 8,5 miliarde euro.
In ceea ce priveste resursele in moneda locala pe termen lung, necesare pentru a sustine finantarea creditelor ipotecare in lei, Wimmer a amintit ca este necesara de amendarea cadrului legal care sa permita primele emisiuni de covered bonds(obligatiuni cu suport credite ipotecare sau finantari catre autoritati publice).

Totusi, alti bancheri sustin ca astfel de obligatiuni nu pot fi emise in moneda locala atat timp cat activul suport va fi format preponderent din credite ipotecare in valuta.

Desi FMI sustine trecerea de la finantarea in valuta la creditarea in lei, Wimmer a punctat ca a observat nunata directorului general al institutiei, Christine Lagarde, care a pledat pentru a mutare graduala catre moneda locala pentru a nu afecta potentialul de crestere economica.

Manfred Wimmer va prelua de la 1 septembrie pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, de la presedintele Erste Group, Andreas Treichl.

Wimmer este artizanul preluarii BCR de catre Erste in 2006, el conducand echipa care a participat la licitatia organizata de statul roman.

BCR a trecut pe profit in primul semestru, cu un rezultat de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), fata de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, dar activele au scazut cu 4,9%, la 69,72 miliarde lei (15,63 miliarde euro) comparativ cu finele anului 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri