Cursul de referinta anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut usor, la 4,4048 lei/euro, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sase sedinte, intr-o piata unde paritatea leu/euro a urmat linia de pe pietele din regiune si a depasit usor pragul de 4,4 unitati.
Rata de referinta afisata miercuri este cu 1,41 bani peste cea publicata marti, de la 4,3907 lei/euro. O cotatie mai ridicata decat cea de miercuri a fost anuntata martea trecuta, cand euro a fost la 4,4209 lei.

Leul a scazut miercuri si in raport cu dolarul, rata de schimb urcand cu 0,88 bani, de la 3,3081 lei/dolar la 3,3169 lei/dolar. Un curs mai ridicat a fost anuntat joi, zi in care dolarul a fost cotat la 3,3314 lei.

Totodata, miercuri a crescut si cursul de referinta leu/franc elvetian, cu 1,91 bani, si a ajuns la 3,5778 lei/franc, dupa ce marti a fost la 3,5587 lei/franc. Un curs peste cel de miercuri a fost anuntat cel mai recent pe 19 iulie, cand francul a fost la 3,5812 lei.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cursul leu/euro nu a fost influentat de declaratiile facute miercuri de reprezentantii Fondului Monetar International cu privire la noul acord cu Romania. Cursul nu a fost influentat nici de imbunatatirea prognozei de crestere economica a Romaniei de catre FMI, la 2% pentru acest an.

"Stirile legate de un nou acord cu FMI au influentat mai degraba piata valutara doar ieri, impulsionand activitatea din piata locala, insa efectul aupra leului a fost limitat, acesta nereusind sa se aprecieze. Astazi, leul este depreciat cu aproximativ 0,3%, in linie cu regiunea, pe volume reduse, ceea ce semnaleaza ca stirile (de miercuri - n.r.) privind acordul cu FMI nu au impact. Gravitatia regionala este puternica pentru ca astazi avem date economice de interes major (PIB-ul SUA in al doilea trimestru, raportul ADP privind piata fortei de munca din SUA), precum si concluziile sedintei de politica monetara a Fed, care vor fi anuntate seara. Aceste evenimente pot marca evolutia pietelor globale pentru restul trimestrului", a declarat pentru Mediafax economistul ING Bank Mihai Tantaru.

In sedinta de marti, volumele de tranzactionare au crescut, in urma anuntului de luni seara al premierului Victor Ponta privind incheierea negocierilor cu FMI, CE si Banca Mondiala pentru un nou acord.

La deschiderea sedintei de miercuri, euro a fost cotat la 4,3950 - 4,3970 lei, cu 0,6 bani peste nivelurile de marti din jurul orei 16:30, de 4,3890 - 4,3910 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat sa creasca usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, si a depasit pragul de 4,4 lei/euro, nivel sub care a scazut miercurea trecuta.

Cel mai ridicat nivel tranzactionat in prima parte a sedintei a fost de 4,4055 lei/euro.

Cu putin inaintea orei 13:00, bancile cotau euro la 4,4040 - 4,4060 lei, respectiv cu 1,5 bani peste inchiderea de marti, astfel ca leul era in scadere cu 0,3% in raport cu euro.

In acelasi timp, zlotul si forintul erau se depreciau cu 0,1% si, respectiv, cu 0,3% fata de euro.

Dobanzile afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 3,66% - 4,16% pe an, dupa ce marti au fost de 4,04% - 4,54% pe an. Dobanzile pentru plasamentele la o saptamana au scazut la 3,81% - 4,31% pe an, dupa ce marti au fost de 4,08% - 4,58% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri