Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de luni sa reduca dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, pana la 4,5% pe an, amploarea taierii fiind peste asteptarile analistilor din piata.
[UPDATE 5] Comunicatul detaliat al BNR cu privire la decizia CA de reducere a dobanzii cheie

CA al BNR apreciaza ca exista conditiile necesare pentru continuarea prudenta a procesului de relaxare monetara prin calibrarea corespunzatoare a instrumentelor sale pentru a asigura consolidarea dezinflatiei, precum si premisele necesare redresarii creditarii sectorului privat.

Cele mai recente date macroeconomice evidentiaza evolutia inflatiei in linie cu prognozele anterioare ale bancii centrale, cu perspectiva incadrarii acesteia in intervalul asociat tintei, prin disiparea efectelor statistice ale socului de oferta produs in vara anului 2012, se arata intr-un comunicat transmis de BNR dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie, potrivit Mediafax.

Inflatia de baza CORE2 ajustata si-a consolidat trendul descendent, rata anuala inregistrata in luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% in luna martie si 3,25% in luna decembrie 2012.

Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.

Rata anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 4,5% in luna iunie, nivel similar cu lunile precedente.

Exporturile nete au constituit motorul cresterii economice in primul trimestru, punandu-si amprenta asupra evolutiilor favorabile ale productiei industriei prelucratoare si ale contului curent. Se remarca insa o cvasistagnare a consumului final, in timp ce dinamica anuala reala a imprumuturilor acordate sectorului privat ramane in teritoriu negativ, noteaza banca centrala.

Volatilitatea mai accentuata a apetitului pentru risc al investitorilor si persistenta incertitudinilor privind evolutia la nivel european si global a activitatii economice au amplificat temporar fluctuatiile cursului de schimb al leului.

In acelasi timp, plasarea in perioada recenta a ratelor dobanzilor interbancare si a randamentelor titlurilor de stat in apropierea sau chiar sub nivelul ratei dobanzii de politica monetara releva o consolidare a transmisiei impulsului de politica monetara. Transmiterea acestuia asupra ratelor dobanzilor la imprumuturile noi in moneda nationala acordate companiilor si populatiei ramane insa relativ inceata.

CA al BNR a analizat luni si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evidentiaza in perspectiva un proces de dezinflatie mai accentuat in perioada imediat urmatoare, concomitent cu o accelerare a cresterii economice.

In acest context, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,5% de la 5%.
Astfel, incepand de marti, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 7,5% pe an de la 8%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,5% pe an. CA al BNR a decis totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

CA al BNR apreciaza ca exista conditiile necesare pentru continuarea procesului de ajustare prudenta a conditiilor monetare prin calibrarea corespunzatoare a instrumentelor sale pentru a asigura consolidarea dezinflatiei, precum si premisele necesare redresarii creditarii sectorului privat, refacerii increderii si ale unei cresteri economice echilibrate si de durata.

In plus, perspectiva incheierii unui nou acord preventiv de finantare externa cu institutiile internationale este de natura sa consolideze stabilitatea cadrului macroeconomic si sa impulsioneze ritmul reformelor structurale, intarind astfel rezistenta economiei romanesti fata de socuri externe.

BNR reitereaza ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 30 septembrie 2013.

[UPDATE 4] Estimarile Capital Economics despre evolutia pana la sfarsitul anului a dobanzii cheie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4% pana la sfarsitul anului, de la 4,5% in prezent, estimeaza firma britanica de cercetare Capital Economics, dupa decizia surpriza a BNR de luni de a accelera ritmul scderii ratei cheie.

BNR a anuntat reducerea dobanzii de politica monetara de la 5% la nivelul minim record de 4,5%, mai mult decat se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%.

"Decizia surpriza a BNR de a accelera ritmul relaxarii politicii monetare reflecta mai multi factori, inclusiv o convingere tot mai puternica ca inflatia va incetini pana la sfarsitul anului, precum si siguranta oferita de noul acord cu FMI. In contextul incetinirii cererii de consum, consideram ca noi reduceri ale dobanzii sunt acum probabile si revizuim prognoza pentru sfarsitul anului la 4%", se arata intr-o nota a Capital Economics, conform Mediafax.

[UPDATE 3] Declaratii ale economistilor cu privire la decizia BNR

"Desi reactia initiala a leului este usor negativa, decizia de astazi va grabi scaderea dobanzilor interbancare, iar efectele pe termen lung vor fi pozitive", a declarat pentru wall-street.ro Mihai Tantaru, economist al ING Bank.

De asemenea, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, sustine ca economia avea mare nevoie de o reducere de dobanda, tinand cont ca soldul creditelor este in scadere, iar cresterea economica se bazeaza mai mult pe efectul de baza de pe urma anului agricol.

[UPDATE 2] Sorin Minea, Angst: E o copilarie sa credem ca economia va dudui odata cu aceasta masura

Sorin Minea, presedintele Angst, considera ca decizia BNR este doar o masura financiara care nu se va traduce pe termen scurt sau mediu in consum.

"E o copilarie sa credem ca economia va dudui odata cu aceasta masura. Este intr-adevar o gura de oxigen, va mai curata piata insa este o dobanda in continuare mare in comparatie cu alte state din Europa", a spus Minea.

[UPDATE1] Cursul de schimb, in scadere dupa decizia BNR de a taia dobanda cheie

De asemenea, conducerea BNR a mai stabilit "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar" si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Cei mai multi analisti financiar-bancari credeau ca BNR va reduce astazi dobanda de politica monetara de la 5% la 4,75%.

"Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanti la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 5 august. Restul participantilor la sondaj estimeaza pastrarea dobanzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna august 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri