UniCredit Tiriac Bank a raportat in primul semestru un profit net de 203 milioane lei (46 milioane euro), de aproape trei ori mai mare comparativ cu perioada similara de anul trecut, in contextul majorarii veniturilor cu 17%, a anuntat marti banca.

Veniturile totale ale bancii au fost de 693,5 milioane lei (157,9 milioane euro) in primele sase luni ale anului, in crestere cu 17,3% fata de intervalul similar din 2012, in special datorita veniturilor mai mari din comisioane si castigurilor din operatiunile de trading.

Totodata, in prima jumatate a anului, cheltuielile operationale au ajuns la 320,7 milioane lei (73 milioane euro), in crestere cu 2,5% fata de prima jumatate a anului 2012.

Cresterea a fost determinata de costuri variabile de business si de deprecierea investitiilor de capital. Banca mentioneaza ca procesul de optimizare a costurilor a continuat intr-un mod prudent, dar constant.

Ca urmare, profitul operational brut a ajuns la 373 milioane lei, in crestere cu 34% fata de intervalul similar al anului precedent.

"In ciuda cresterii PIB inregistrate la nivel statistic si a faptului ca sistemul bancar a revenit pe profit, factorii economici si de piata continua sa arate o situatie delicata la nivelul agentilor economici. Consumul ramane in mare parte modest, iar cererea de credite a continuat sa scada, in timp ce numarul falimentelor si creditelor neperformante a crescut. Cei mai multi dintre jucatorii din piata trec printr-un proces de restructurare. In acest context economic, UniCredit Tiriac Bank va continua sa isi consolideze pozitia pe piata, printr-o crestere consistenta si stabila a business-ului. Categoriile IMM si companii de talie medie vor ramane principalele segmente pe care ne vom axa pentru dezvoltare. Dupa achizitionarea portofoliului RBS, vom miza pe produse de nisa profitabile si rezonabile ca nivel al riscurilor pentru a creste si in zona de retail. Activitatile de administrare a riscurilor si asigurarea unei bune calitati a portofoliului de finantari vor ramane prioritati pe agenda noastra", a spus Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Provizioanele pentru credite s-au situat la 227,6 milioane lei (51,8 milioane euro), cu 73% peste nivelul de anul trecut, insa la un nivel relativ similar daca excludem schimbarile de metodologie de anul trecut. Costul anualizat al riscului pentru primul semestru este de 2,4%. Banca a eliberat pasive fiscale amanate, constituite ca urmare a conversiei la IFRS, in concordanta cu cerintele legale.

Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) s-a situat la 14,5% in primele sase luni din 2013, fata de 5,8% in prima jumatate din 2012, iar rentabilitatea activelor a fost de 1,6% fata de 0,6% anul trecut. Raportul intre costuri si venituri s-a imbunatatit, scazand cu aproape 7 puncte procentuale, pana la 46,2%, datorita veniturilor mai mari.

Rata solvabilitatii s-a plasat la nivelul de 13,7% la finalul lui iunie 2013, oferind o baza solida pentru dezvoltarea in continuare a afacerilor, dar si o marja de siguranta pentru eventuale socuri neasteptate pe piete.

Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite este de 9,2%, contrabalansand toate riscurile identificate sau potentiale.

Activele bancii au atins 24,4 miliarde lei (5,5 miliarde euro) la finalul lui iunie 2013, in crestere cu 7,4% fata de 30 iunie 2012. La jumatatea acestui an, valoarea creditelor din bilant a fost de 17,1 miliarde lei (19,6 miliarde lei incluzand imprumuturile externalizate), nivel aproximativ constant fata de anul precedent (+0,7%).

Banca a incheiat jumatatea lui 2013 cu 188 de sucursale si aproximativ 2.800 de angajati, concentrandu-se in continuare pe profitabilitatea sucursalelor si eficienta organizationala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri