BNR a limitat variatiile de curs valutar determinate de intrarile si iesirile de capital din Romania, intrucat daca ar fi permis cursului o libertate totala acesta ar fi ajuns la valori cuprinse intre 4 si 5 lei /euro, a declarat miercuri guvernatorul Mugur Isarescu.
Pentru a balansa volatilitatile mari ale fluxurilor de capital, care au un impact puternic asupra unei economii ca cea a Romaniei, banca centrala a actionat cu trei "tampoane": controlarea cursului valutar, utilizarea rezervei valutare pentru cumparari si vanzari de valuta, dar si admiterea unei variatii a dobanzilor pe piata monetara, scrie Mediafax.

Guvernatorul a comparat volatilitatile fluxurilor de capital cu un tsunami, care nu se observa cand marea este adanca, "dar la mal valul devine devastator".

"Din aceasta cauza - si nu fac decat sa ma repet - noi (BNR - n.r.) am avut o combinatie de politica monetara care n-a fost deloc ortodoxa, adica avand in vedere amploarea acestor intrari-iesiri de capitaluri pe care n-ai cum sa le controlezi, am actionat cu toti cei trei factori sau cele trei tampoane in acelasi timp: am lasat si cursul sa aiba o anumita variabilitate, flexibilitate, dar nu foarte mare pentru ca, daca am fi lasat un curs total liber, probabil ca miscarea lui s-ar fi dus intre 4 si 5 lei/euro ca sa atenueze aceste intrari si iesiri de capital. Si stim care este sensibilitatea si a publicului si a intreprinderilor legata de evolutia cursului de schimb si, in consecinta, am cautat sa limitam miscarile de curs care ar fi fost determinate de aceste intrari-iesiri de capitaluri", a afirmat Isarescu intr-o conferinta de presa, in care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

Un alt tampon utilizat de BNR au fost rezervele valutare, pe care le-a utilizat pentru a cumpara si a vinde valuta astfel incat intrarile si iesirile de capital sa nu se reflecte in totalitate pe piata valutara si sa determine miscari de curs.

"De aceea, observati ca si variatiile rezervei valutare a bancii nationale au fost destul de mari, in ultima luna au crescut cu un miliard si ceva de euro. Nu ne-am temut sa avem cresteri sau scaderi de un miliard in rezerva valutara, cu toate ca si aceasta poate sa trezeasca suspiciuni. Avem o rezerva suficient de mare si consideram ca utilizarea ei in mod activ poate sa fie folositoare daca o faci inteligent", a precizat Isarescu.

El a adaugat ca al treilea instrument utilizat de banca centrala a fost admiterea unei variatii a dobanzilor pe piata moentara.

"Deci am impartit povara, ca sa spunem asa, intre curs, dobanda si rezerva valutara, nu prea ortodox, ca sa fiu delicat cu noi insine. Discutii au fost in cadrul Consiliului de Administratie privind acest mix, s-a discutat si cu echipa FMI. Cred eu ca pentru o perioada extrem de tensionata, cum a fost cea de dupa 2008-2009, si pentru o tara ca Romania, daca lasam cursul liber si aceste variatii de fluxuri de capital ar fi actionat numai asupra cursului, nu stiu daca am fi putut tine lucrurile sub control. (…) Nu puteam sa ne asumam un asemenea risc sa lasam numai cursul sa balanseze fluctuatiile intrarilor si iesirilor de capital", a mai spus guvernatorul BNR.

Banca centrala preconizeaza ca volatilitatile fluxurilor de capital prognozam vor exista si in continuare, din cauza situatiei in economia mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri