Moneda nationala s-a apreciat usor in prima parte a sedintei interbancare, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in scadere cu 0,26 bani, la 4,4373 lei/euro, scrie Mediafax.
In sesiunea de joi, referinta a fost de 4,4399 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani. Leul a continuat sa se aprecieze in raport cu dolarul american, cursul de referinta coborand cu 0,97 bani, de la 3,3254 lei/dolar la 3,3157 lei/dolar.

Leul s-a intarit si in raport cu francul elvetian, iar rata de schimb a scazut la 3,6033 lei/franc, de la 3,6107 lei/franc joi. Cotatia anuntata joi a fost cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschiderea sedintei interbancare, euro a fost cotat la 4,44 lei, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand schimburile s-au realizat la 4,4410 - 4,4440 lei/euro.

In prima ora de tranzactionare, cotatiile au variat nesemnificativ, iar spre jumatatea zilei cursul a coborat spre 4,4350 lei/euro.

"Realinierea monedei locale la tendinta regionala sugereaza ca potentialul de depreciere cauzat de recentele declaratii BNR in favoarea relaxarii monetare s-a materializat deja, iar leul se va misca probabil in linie cu tonul climatului extern in urmatoarele saptamani. Un mediu extern relativ linistit implica o perspectiva pe termen scurt favorabila leului si ne asteptam ca moneda locala sa nu se indeparteze foarte mult de la nivelurile curente in zilele urmatoare", arata un raport ING Bank transmis vineri dimineata.

Cursul s-a apropiat joi de 4,46 lei/euro, deprecierea leului fiind determinata, cel mai probabil, de inrautatirea sentimentului din pietele globale, pe fondul asteptarilor tot mai numeroase ca Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decat se estima anterior, dar si de o declaratie a guvernatorului BNR Mugur Isarescu privind dispobilitatea bancii centrale de a continua relaxarea monetara.

Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada, pe fondul surplusului de lichiditate, si au ajuns la 1,7 - 2,2% pe an, dupa ce joi au fost la 1,93% - 2,43% pe an. Dobanzile pentru plasamentele la o saptamana au scazut la 2,12 - 2,62% pe an, dupa ce joi s-au plasat la 2,38% - 2,88% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri