Bancile din Romania au inchis 323 de unitati in 2012 si au redus numarul angajatilor cu putin peste 4.000, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de Banca Centrala Europeana, institutia care raspunde de politica monetara din UE. Acesta este cel mai mare val de concedieri din sistemul bancar romanesc inregistrat de la inceputul actualei crize financiare, arata analiza din seria de articole wall-street.ro "5 ani de criza".

Imediat dupa momentul zero al crizei - falimentul Lehman Brothers in toamna lui 2008 - bancile au inceput sa reduca numarul angajatilor, astfel ca numarul acestora a scazut cu 3.720 in 2009. Au urmat doi ani in care reducerea personalului a continuat, dar intr-un ritm mult mai putin alert (cca 1.000 concedieri anuale).

La sfarsitul anului trecut bancile locale au ajuns insa la un total de 61.769 angajati, fata de 65.772 in 2011.

“Bancile nu s-au grabit sa isi restructureze puternic afacerile in primii ani ai crizei pentru ca nu au stiut cat de grava va fi situatia si care va fi amploarea acesteia. In plus, bancile tocmai veneau dupa o perioada de boom, in care angajasera si isi dezvoltasera retelele”, spune Andrei Radulescu, analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj.

Bancile romanesti au preferat in schimb sa isi acopere costurile din dobanzi, decat sa faca disponibilizari masive. “In general personalul bancar este mai specializat si daca il dai afara peste noapte, pentru tine, ca banca, poate sa reprezinte un cost din perspectiva dezvoltarii in urmatorii ani”, adauga Radulescu.

Concedierile nu au fost neasteptate, BCR si BRD, cele mai mari banci din Romania, anuntand la inceputul lui 2012 ca isi vor reduce cheltuielile si personalul.

Aproape un sfert (923) din totalul concedierilor facute anul trecut in sistemul bancar au apartinut BCR, care a redus numarul salariatilor pana la 7.161.

"La BCR vom reduce personalul cu circa 800. (...) Toate aceste masuri sunt implementate in lumina situatiei economice si a necesitatii de a face bancile mai eficiente fara nicio reducere a serviciilor catre clienti", a declarat Andreas Treichl, directorul Erste Group, intr-o discutie cu analistii si investitorii de la inceputul acestui an.

La finele lui 2012, presedintele BCR, Tomas Spurny, a anuntat ca grupul va disponibiliza 1.600 de salariati in urmatoarele 12-18 luni, reprezentand 17,5% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice.
Cel mai probabil varful concedierilor in sistemul bancar a fost atins deja. Reducerea personalului va continua insa la o intensitate mult mai mica fata de 2012

BRD, a doua banca din sistem, a inchis anul trecut 22 de agentii ajungand la 915, iar personalul s-a redus cu 261 de angajati, pana la 7.681 de salariati. Institutia controlata de Societe Generale va mai inchide inca 30 de agentii in acest an, potrivit unei strategii aprobate de actionari.

Banca Transilvania, a treia cea mai mare banca locala, si-a mentinut relativ constant numarul angajatilor anul trecut (6.780 angajati in 2012 vs 6.788 angajati in 2011).

“Cel mai probabil varful concedierilor in sistemul bancar a fost atins deja. Reducerea personalului va continua insa la o intensitate mult mai mica fata de 2012”, este de parere analistul Broker Cluj.

Procentual, Romania se afla pe locul 2 in Europa la concedieri in sistemul bancar



Numarul bancherilor romani a scazut cu 6,1% in 2012, al doilea cel mai mare procent din Uniunea Europeana, doar Irlanda inregistrand o scadere procentuala mari mare (10,8%).

In termen nominali, Romania se afla pe locul 6 in UE. Spania si Italia, tarile europene cele mai afectate de criza in 2012, au inregistrat si cel mai mare numar de concedieri in domeniul bancar. Bancile spaniole au dat afara 11.600 de salariati, in vreme ce institutiile de credit italiene au renuntat la 6.800 de salariati.

La nivelul intregii Uniuni Europene, 51.300 de bancheri si-au pierdut locul de munca si 5.500 de unitati bancare au fost inchise.

Restructurarile au venit in contextul in care institutiile de credit incearca sa isi reduca cheltuielile operationale, dar si a dezvoltarii puternice din ultimii ani a serviciilor de online banking.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri