Portughezii de la Millenium BCP, care au vrut sa cumpere BCR in 2005, au decis sa vanda sucursala din Romania, o piata unde au intrat tarziu, abia in toamna lui 2007, si nu au reusit sa ajunga pe profit, fiind inca in perioada de dezvoltare. A venit si criza, iar banca a avut pierderi de zeci de mil. de euro.
In iulie 2005, Millennium BCP, cea mai importanta banca portugheza listata la bursa in acea vreme, anunta ca va depune o oferta pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni la BCR. Presedintele executiv de atunci al bancii, Teixeira Pinto, declara, in acest sens, ca BCR este considerata de interes strategic si ca Millennium ar prefera sa obtina controlul unic asupra celei mai mari banci din Romania. "Millennium nu se va implica intr-o operatiune in care nu poate avea pozitia dominanta", afirma Pinto.

Anuntul de privatizare a BCR, cea mai mare banca din Romania, prevedea vanzarea catre un investitor strategic fie a unui pachet de 50% plus una din actiunile institutiei de credit, fie o participatie de 61,8825%. Portughezii au pierdut insa licitatia pentru BCR in fata austriecilor de la Erste, care au cumparat banca romaneasca pentru 3,75 de miliarde de euro.

Invinsi in cursa BCR, portughezii raman interesati de Romania


Millennium BCP nu a renuntat la Romania si anunta in iulie 2006, la numai un an distanta de licitatia BCR, ca vor sa deschida pe piata locala o banca de tip retail, cu minimum 50 milioane euro, cererea urmand a fi prezentata autoritatilor romanesti la finele lunii septembrie. Dar, Millennium a intrat pe piata locala insa abia in toamna lui 2007.

La momentul lansarii, oferta de investitii scazuse la 40 de milioane, care insa urmau sa fie suplimentate cu inca 200-250 milioane euro pana in 2011. Banca voia sa se pozitioneze pe piata ca un furnizor de servicii pentru sectorul companiilor si al persoanelor cu venit mare si sa ofere, de asemenea, credite de consum printr-o institutie specializata.

Planul Millennium viza 40 de unitati pe piata romaneasca in 2007 si intentioneaza sa ajunga la 100 de unitati bancare pana in 2011. Potrivit propriilor estimari de atunci, institutia financiara portugheza va inregistra pierderi de circa 30 milioane euro in primul an si va incepe sa obtina profit din 2011. Millennium a obtinut licenta de la banca centrala pe 22 decembrie 2006, iar operatiunile pe piata romaneasca le-a inceput la 11 octombrie 2007.

1.000 de clienti in prima saptamana de activitate


Millennium Bank a atras din momentul lansarii pe piata romaneasca, pe 11 octombrie, peste 1.000 de clienti pe toate segmentele, declara directorul general al bancii, Jose Toscano, la o conferinta de presa ocazionata de oferirea unui brad de Craciun orasului Bucuresti - cu o inaltime de 76 de metri, in greutate de 290 tone si impodobit cu peste 2 mil. de beculete - care a fost amplasat in piata Unirii.

Millennium Bank urmarea cucerirea a 1,5% din piata pana in 2008, cand anunta deschiderea a inca 40 de sucursale, pe langa cele 39 inaugurate in 2007, si atingerea unei cote de 2,3% pana in 2011. Banca estima ca va acumula pierderi totale de 140 milioane euro pana la trecerea pe profit in 2011.

In 2007, pierderile au fost estimate la 29 milioane euro in 2007, in timp ce pentru 2008 strategia bancii prevede afisarea unei pierderi de 45 milioane euro, pentru ca in 2009 pierderea sa se reduca la 41 milioane euro, iar in 2010 contul de profit si pierdere sa arate un minus de 25 milioane euro. De asemenea, Planurile bancii prevedeau trecerea pe profit din 2011, cu un plus de 1 milion euro. In 2012, reprezentantii Millennium estimau ca vor obtine un profit de 27 milioane euro.

Millennium Bank intra in Prima Casa


In 2009, Millennium Bank Romania s-a numarat printre cele 20 de banci care au depus oferte pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, pentru care a aprobat un plafon de 20,8 milioane euro, dar care a fost majorat cateva luni mai tarziu cu inca 25 de milioane de euro. La acel moment, Millennium Bank avea 71 de unitati in Romania, dintre care 23 de centre financiare, 47 de centre de credit si o sucursala de private banking.

Millennium Bank a avut pierderi de 34,9 milioane euro in 2008, care s-au majorat in 2009 cu inca 10% la 38,5 milioane euro, ca urmare directa a investitiilor realizate, dar si-a sporit activele la 473 milioane euro, cu 62% mai mari decat cu un an inainte. Activele Millennium Bank Romania au sporit cu 11% in 2010, ajungand la 517 milioane de euro la finalul lunii decembrie, iar pierderilor portughezilor pe plan local s-au diminuat cu 38%, pana la 24 milioane de euro. La sfarsitul anului 2010, Millennium Bank avea peste 45.000 de clienti si 731 de angajati.

Ulterior, Millennium Bank, subsidiara locala a grupului portughez cu acelasi nume, a raportat in 2012 pierderi de 23,8 milioane de euro, cu 30% peste nivelul din 2011, dupa cresterea puternica a provizioanelor in ultimul trimestru.

Primele probleme vin din Portugalia


Cele mai mari banci din Portugalia, BCP si BPI, au primit fonduri de la stat, sub forma unor obligatiuni convertibile, dupa ce Portugalia a primit in 2011 un imprumut din partea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International. Expunerea bancilor pe datorie de stat este la circa 50 de miliarde de euro. Initial, Banca portugheza Millennium bcp, prezenta si in Romania, analiza vanzarea de active pentru a-si reduce datoriile.

Pentru Millennium BCP, necesarul de capital era de 2,36 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro rezulta din reevaluarea la preturile pietei a expunerii pe datorii suverane, pentru a ajunge la pragul de 9% stabilit pentru rata de adecvare a capitalului de catre liderii europeni.

In luna februaria a acestui an, Banco Comercial Portugues (BCP), a doua mare banca din Portugalia, anunta ca vrea sa vanda divizia Millennium Bank Grecia, care inregistreaza pierderi. Pentru aceasta tranzactie s-a aratat interesata Piraeus Bank, a doua mare banca dupa active din Grecia. In urma absorbtiei Millenium Bank, Piraeus a primit 800 de milioane de euro de la grupul portughez, respectiv 400 de milioane de euro pentru recapitalizarea Millenium in Grecia si alte 400 de milioane de euro pentru majorarea capitalului Piraeus. Millennium a iesit astfel de pe piata elena.

Ieri, surse bancare au declarat ca banca portugheza Millennium BCP se va retrage si din Romania prin vanzarea subsidiarei Millennium Bank, care detine sub 1% cota de piata, decizia facand parte dintre masurile de restructurare convenite cu reprezentantii Comisiei Europeane.

Millennium BCP a primit anul trecut pentru recapitalizare alte 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile din imprumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde euro de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.

"Vanzarea bancii din Romania, unde Millennium a intrat tarziu si nu a reusit inca sa ajunga pe profit, a fost ceruta de Troica. Daca nu se va reusi vanzarea, probabil va incepe un program de dezintermediere si se va trece la lichidarea voluntara a bancii", au declarat surse bancare. "Nu avem niciun comentariu de facut", a transmis, de asemenea, seful de comunicare al bancii, Erik Burns.

Surse din subsidiara din Romania vorbesc de un termen de doi ani pentru vanzarea unitatii, insa exista si informatia ca portughezii si-au asumat o iesire mult mai rapida din piata locala, ceea ce poate sugera ca au identificat deja un cumparator. Banca portugheza avea ca obiectiv sa ajunga pe profit in 2014, dupa 7 ani de pierderi continue de la infiintarea bancii in 2007.

Insa, Millennium Bank Romania a incheiat primul semestru cu o pierdere neta de 3,5 milioane de euro, in scadere cu 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului. Scaderea pierderilor a fost sustinuta de cresterea cu o treime a veniturilor operationale si de reducerea costurilor. Veniturile bancii au urcat la aproape 14 milioane de euro in primul semestru, in timp ce cheltuielile s-au redus cu 10% si au ajuns la 15 milioane de euro. Scaderea cheltuielilor vine pe fondul reducerii personalului, banca ramanand la sfarsitul lunii iunie cu 584 de salariati, ceea ce inseamna o scadere de 12% fata de aceeasi perioada din 2012.

Numarul de sucursale si agentii a ramas insa constant la 65 de unitati. Majorarea veniturilor se datoreaza cresterii portofoliului de credite de la 405 milioane de euro in iunie 2012 la 481 milioane de euro la jumatatea acestui an. Volumul depozitelor atrase de la clientela a crescut in paralel cu 18% si a ajuns la 351 milioane de euro. Totodata, portughezii si-au majorat cu 45% expunerea pe titluri de stat romanesti in ultimul an, pana la 98 milioane de euro.

Initial, portughezii isi propusesera sa intre pe profit in 2011, dar in fiecare an, cu atat mai mult cu cat a venit si criza, banca a inregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injectii de capital. Subsidiara locala a portughezilor este una dintre bancile mici din piata, cu o cota de sub 1% la active.

Intregul sistem bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contractia economica, cresterea somajului si a creditelor neperformante, unii analisti anticipand ca bancile vor avea nevoie de asistenta guvernamentala suplimentara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri