Swiss Re, a doua mare companie de reasigurari a lumii, estimeaza ca cererea de reasigurare pentru riscurile de catastrofa naturala se va dubla in pietele emergente si va creste cu aproximativ 50% in pietele mature, pana in 2020.

Ca urmare, surse alternative de capital ar putea sa invadeze piata de reasigurari in urmatorii cinci ani, care va fi folosit pentru preluarea riscurilor. Swiss Re cuantifica valoarea totala a capitalului alternativ la peste 40 de miliarde de dolari la nivel global. Estimarile Swiss Re arata, de asemenea, ca preturile asigurarile de catastrofe naturale se vor stabiliza in 2014, dupa un declin in acest an.

Ce previziuni si-au facut insa asiguratorii pentru urmatorii ani?

Pana acum, pierderile industriei de asigurari, provocate de inundatiile recente din Europa Centrala si de Est, sunt estimate de reasiguratorul elvetian Swiss Re la o valoare cuprinsa intre 3,5 miliarde de dolari si 4,5 miliarde de dolari.

Swiss Re se asteapta sa plateasca despagubiri provocate de aceste evenimente de aproximativ 300 milioane de dolari. Inundatiile au afectat zone intinse din Germania de est, din Cehia, Austria, Ungaria si Slovacia.

Ploile torentiale de la inceputul lunii iulie 2013 au provocat pagube considerabile si in mai multe judete din Romania, inclusiv in Bucuresti, unde sute de persoane au solicitat ajutorul pompierilor.

Din cauza cantitatilor impresionante de precipitatii de la inceputul lunii iulie 2013, raul Nicolina, care trece pe la periferia orasului Iasi, a atins cote record. Practic, de la un metru latime, cat avea in mod normal, a ajuns la 7 metri. Cateva case au fost inundate, iar zeci de familii au privit neputincioase cum suvoaiele de pe versanti intra ca o cascada in casele lor. In multe cartiere din Iasi, strazile s-au transformat in lacuri.

Si Capitala a fost ingenuncheata de vremea rea. Dupa ploile de la inceputul lunii iulie 2013, pe strazi s-a adunat atata apa incat in unele zone s-a blocat circulatia. Zeci de subsoluri de blocuri si de institutii au fost inundate, iar echipajele de pompieri alergau pur si simplu de la o interventie la alta.

Un cutremur similar cu cel din '77 ar costa asiguratorii 12 MLD. lei

Necesarul de capital pentru riscurile de catastrofa naturala (cutremur si inundatie), obtinut printr-un calcul omogen al daunei maxime probabile pentru toti asiguratorii care subscriu aceste riscuri in Romania, se situeaza la aproximativ 12,22 miliarde de lei, se arata in raportul anual pe 2012 al Autoritatii de Supraveghere a Asigurarilor (ASF).

"In urma analizei datelor furnizate de cele 26 de societati de asigurare care sunt autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala, valabile la data de 30.09.2012, s-a constatat faptul ca la nivelul industriei de asigurari, dauna maxima probabila bruta, calculata conform modelului din Norme, se situeaza la aproximativ 12,22 miliarde de lei", potrivit raportului citat.

In continuare se mentioneaza ca din aceasta suma, peste 90% ar reveni in sarcina reasiguratorilor. Cumulat, cele 26 de societati prezentau, la data de 30 septembrie 2012, un excedent de fonduri proprii (incluzand activul net si rezerva de catastrofa neta) de aproximativ 1,33 miliarde de lei, fata de dauna maxima probabila ramasa in sarcina lor.

Primele brute subscrise pentru asigurarile facultative si obligatorii de locuinte au totalizat, in anul 2012, un volum de 590 de milioane de lei, nivel ce reprezenta 54,57% din subscri-erile aferente Clasei VIII - Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale.

Asigurarile facultative de locuinte au generat un vo-lum de subscrieri de 566 de milioane de lei, ceea ce a reprezentat 52,33% din totalul aferent clasei VIII. Asigurarile obligatorii pentru locuinte reprezentau 2,24% din totalul clasei VIII, cu un volum de prime brute subscrise de 24.200.893 lei.

La sfarsitul anului 2012 erau in vigoare 3.324.910 con-tracte de asigurari facultative pentru locuinte (fata de 4.392.647 de contracte, in 2011), ceea ce a reprezentat 79,23% din totalul de 4.196.660 contracte in vigoare aferente asigurarilor incluse in Clasa VIII. Pe segmentul asigurarilor obligatorii pentru locuinte erau in vigoare 331.131 contracte, reprezentand 7,89% din total.

La data de 31.12.2012, gradul de acoperire prin asigurare a fondului locativ al Romaniei, obtinut prin raportarea numarului de contracte pentru asigurari obligatorii si facultative la numarul total de locuinte (aproximativ 8,5 milioane locuinte, potrivit INS) a fost de 43,01%.

Asiguratorii au cedat 30% din prime in reasigurare

In piata locala, societatile de asigurare membre UNSAR care subscriu polite de asigurari generale, inclusiv de protectie impotriva catastrofelor naturale, au cedat pe acest segment in prima jumatate a acestui an in reasigurare prime brute subscrise in valoare de 898 milioane de lei, ceea ce reprezinta un avans de 16% comparativ cu aceeasi primele sase luni de anul trecut (775 de milioane de lei), reiese in urma rezultatelor centralizate si publicate de asociatie.

Valoarea totala a primelor brute subscrise de membri UNSAR in perioada mentionata a fost de 3.132 de milioane de lei, iar a despagubirilor acordate de 2.086 de milioane de lei.

Citeste si:

    Cele mai mari ponderi de prime cedate in reasigurare au fost inregistrate pentru politele auto obligatorii, care au insumat 382 milioane de lei (42% din total), in timp ce pe segmentul property cedarile in reasigurare au cumulat 274 milioane de lei (30%). Cele mai mari cedari in reasigurare au fost realizate de catre Omniasig (181 de milioane de lei), Uniqa (141 de milioane de lei) si Astra (152 de milioane de lei).

    Volumul primelro brute subscrise cedate in reasigurare este de asteptat sa creasca in urmatorii ani, in conditiile in care veniturile din polite nu tin pasul cu despagubirile, in special segmentul de asigurari auto, unde asiguratorii au taiat agresiv tarifele pentru a-si mari baza de clienti.

    Omniasig, de exemplu, a platit in primele sase luni ale acestui an despagubiri totale in valoare de 439,91 milioane lei si a incasat venituri de din subscrieri de 437,96 milioane de lei, in scadere cu 20,2% fata de iunie 2012, desi a majorat constant pretul politelor. Atat in cifra totala a primelor brute subscrise de companie, cat si in cea a despagubirilor platite, ponderea cea mai mare o ocupa asigurarile auto, Casco si RCA.

    Citeste si:

      Despagubirile platite de companie in primul semestru al anului pe liniile de asigurari auto au fost in valoare de 408,71 milioane lei (298,43 milioane lei pentru asigurarile facultative Casco si 110,29 milioane lei pentru asigurarile obligatorii RCA).

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri