Volumele insemnate de transfer s-au mentinut, la bursa sibiana a derivatelor, si in cea de-a doua sesiune de tranzactionare a saptamanii, lichiditatea masurandu-se prin cele peste 17.400 contracte futures si options incheiate, informeaza Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (BMFM) Sibiu.

In consecinta, si volumul echivalent in RON a fost si unul foarte bun, acesta apropiindu-se de 28 milioane. in ceea ce priveste evolutia cotatiilor, s-au inregisteat in majoritate aprecieri. Dupa scaderile abrupte de luni, se remarca revenirea destul de puternica pe crestere a societatilor de investitii astfel incat cei care si-au imbunatatit anterior preturile de cumparare au ales o strategie castigatoare.

Cu un procent de aproape 80 la suta din rulajul zilei, SIF-urile au reprezentat din nou sectorul cel mai lichid. Alternanta scadere-crestere s-a constituit ca un element ce a diversificat si activitatea speculatorilor care au putut in aceste ultime doua zile sa marcheze profituri atat pe speculatiile short cat si pe cele long.

Derivatele pe actinile SIF 5 Oltenia au marcat cea mai buna cota raportat la un singur activ suport, cele 5.903 contracte futures incheiate propulsandu-le pe primul loc in ierarhia lichiditatii. Pe scadente, cea in derulare detine cu 4.501 perfectari, prim-planul, dar si cea din toamna, s-a remarcat printr-un volum bun, atragand mai mult de 1.400 contracte.

La inchidere, DESIF 5 iunie marcasera o apreciere de 5,21 la suta, ultimele tranzactii fixandu-le la o valoare de 1,9590 lei/actiune. Pentru aceleasi derivate, pretul unei actiuni cu scadenta in septembrie a crescut cu 4,06 la suta, valoarea finala ajungand la 1,9980 lei/actiune.

Conform acestori valori, speculatorii long intra-day au putut obtine pentru intreaga zi randamente de circa 30 la suta si 24 la suta. Pe aceleasi coordonate s-a inscris si evolutia SIF 2 Moldova, active suporturi care au fost preferate pentru 4.676 contracte, 3.231 pentru iunie si 1.445 pentru septembrie.

In procente, cresterea lor pe intreaga sesiune a ajuns la 5,79 la suta, respectiv 6,12 la suta pentru scadentele iunie respectiv septembrie. Preturile de cotare s-au fixat, in urma acestor aprecieri, la 1,6980 lei si 1,7350 lei pe actiune pentru scadentele amintite. Podiumul a fost inchis de contractele ce au ca activ suport actiunile SIF 3 Transilvania, dovada ca SIF-urile sunt in ultima vreme preferatele jucatorilor. Ele au crescut pe parcursul zilei cu 6,58 la suta si 5,43 la suta, pana la valori de 1,74 lei si 1,7724 lei pentru scadentele disponibile.

Din sectorul petrolier, cel mai transferat emitent a fost "Petrom", contractele pe DESNP ajungand la un total de peste 1.000 de perfectari. DESNP au inchis la valori de 0,499 si 0,5151 lei/actiune.

In aria valutelor, euro s-a apreciat fata de leu cu 0,0112 unitati/actiune, pentru iunie inchizand la o valoare de 3,5310 lei. in schimb, el a scazut cu 0,0099 unitati pentru septembrie, fiind cotat la 3,5285 lei. Paritatea euro-usd s-a caracterizat prin deprecierea monedei unice pentru scadenta de la jumatatea anului pentru care a fost cotata la 1,2582 dolari, in timp ce pentru septembrie un euro valora 1,2775 dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri