Valoarea tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta din 13 iunie 2006 a fost de 35,38 milioane lei (10,05 milioane EUR, 12,67 milioane USD). Societatile de investitii financiare au recuperat in mare parte scaderea din ziua precedenta, indicele BET-FI apreciindu-se cu +3,97%.

Este de mentionat faptul ca aceasta crestere s-a produs pe fondul unei lichiditati mai ridicate decat in sedinta de tranzactionare de ieri, iar preturile medii pentru cele 5 SIF-uri s-au situat mai jos decat valorile de inchidere, ceea ce creeaza impresia unor transferuri importante de pachete de actiuni la preturi relativ scazute.

Si evolutia preturilor a fost interesanta pe parcursul sedintei, cu un inceput favorabil, urmat de o scadere pronuntata sub valorile de referinta anterioare (perioada caracterizata prin transferuri mari de actiuni), pentru ca in jumatatea a doua a sedintei, preturile sa creasca continuu pana la inchidere. Dupa ce in sedinta precedenta s-au facut remarcate prin cele mai mari deprecieri ale valorilor de referinta dintre cele 5 SIF-uri, SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au inregistrat ieri cele mai mari cresteri, +4,32% pentru SIF5, respectiv +4,38% pentru SIF2, acesti emitenti fiind si cei mai tranzactionati din punct de vedere al volumului total transferat, cu 4,33 milioane actiuni (SIF5), si 3,12 milioane actiuni (SIF2).

Desi 20 emitenti au inregistrat o variatie pozitiva a valorii de referinta, fata de 15 care au scazut, indicii bursieri BET-C si BET au suferit inca o depreciere a valorilor, chiar daca nu la nivelul celei din sedinta precedenta. Indicele BET-C a incheiat sedinta cu o variatie de -0,18%, iar indicele BET al celor mai lichide si tranzactionate 10 societati de la cota bursei, a scazut cu -0,05%. Volumul total tranzactionat pe bursa in sedinta de ieri, a fost de 56,05 milioane actiuni, valoare pe care o putem considera ridicata in conditiile in care au fost tranzactionati doar 42 emitenti.

Un aspect care merita remarcat este acela ca, in timp ce societatile de investitii financiare au incheiat sedinta in crestere, celelalte societati din topul celor mai tranzactionati emitenti au suferit scaderi ale valorilor de referinta, chiar daca acestea au fost minore. In aceasta categorie putem include Petrom Bucuresti (SNP) -0,99%, Banca Transilvania Cluj-Napoca (TLV) -0,57%, BRD-Groupe Societe Generale (BRD) -0,63% si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) -1,41%.

Dintre emitentii care au inregistrat cresteri semnificative ale valorilor de referinta mentionam Policolor Bucuresti (PCL) +8,05% (cu un volum de doar 500 actiuni tranzactionate in piata Regular), Electroputere Craiova (EPT) +6,52%, Sinteza Oradea (STZ) +6% si Oltchim Rm. Valcea (OLT) +5,88%, in timp ce cele mai mari scaderi s-au inregistrat pe Banca Comerciala Carpatica (BCC) -2,8%, Compa Sibiu (CMP) -2,78%, Azomures Tg. Mures (AZO) -2,78% si Biofarm Bucuresti (BIO) -2,75%.
Pe Piata Rasdaq, volumul total al tranzactiilor a fost de 1,52 milioane lei. Cele mai mari valori in segmentul de piata comun s-au inregistrat pe Gastroserv Brasov (GASR) cu 247,5 mii lei, Independenta Sibiu (INTA) cu 140,25 mii lei, Dafora Medias (DAFR) cu 128,4 mii lei, Condmag Brasov (COMI) cu 119,8 mii lei si Tehnofrig Cluj Napoca (TEHP) cu 112,7 mii lei.

De asemenea au fost raportate tranzactiile aferente inchiderii ofertelor publice de cumparare/preluare pe emitentii IEMI Bucuresti (IEMI) in valoare de 314,7 mii lei, respectiv Zarea Bucuresti (ZARE) in valoare de 2,3 mii lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri