Incepand de astazi, timp de doua saptamani, la Bursa se va derula oferta publica initiala a Transelectrica.

Transelectrica - IPO

Sunt oferite spre subscriere 7,329,787 actiuni (10% din viitorul capital social in ipoteza subscrierii integrale) la pretul de 16.8 RON/actiune. Valoarea totala a ofertei este 123,1 mln RON, iar valoarea totala a companiei dupa incheierea ofertei urmeaza sa fie 1,23 mld RON, aproape 350 mil. de euro.

Transelectrica este prima societate care se va lista la bursa din grupul companiilor incluse in programul O piata puternica initiat in 2004.
15416_1.pdf
Listarea companiei la bursa contribuie la diversificarea sectoarelor reprezentate pe piata, oferind variante de plasament pentru investitorii actuali si cei potentiali. Exista fonduri de investitii dispuse sa plaseze in actiuni ale companiilor de utilitati, mizand pe un randament acceptabil pe termen lung, in conditiile unui risc mai scazut decat media pietei.

La acest moment, Transelectrica este detinuta 85% de Ministerul Economiei si Comertului, diferenta de 15% fiind alocata catre Fondul Proprietatea. In urma ofertei structura anticipata a actionariatului este: MEC - 76%, Fondul Proprietatea 14%, alti actionari 10%. Dupa o perioada de un an, vor fi alocate alte 5 procente catre persoanele deposedate abuziv in perioada regimului comunist. Acele persoane trebuie sa nu fi apelat la varianta despagubirii prin Fondul Proprietatea.

Veniturile si profiturile societatii s-au situat pe trend ascendent in ultimii ani. Principalele surse de venit pentru companie sunt: transportul energiei electrice, servicii tehnologice de sistem si servicii functionale de sistem, administrarea pietei de energie electrica. Pentru viitor, se anticipeaza o crestere lenta a veniturilor ca urmare a restrictiilor de tarife impuse de ANRE. De altfel, reprezentantii societatii au avansat public o tinta de numai 5% crestere a veniturilor in 2006.

In decizia de a subscrie, trebuie considerate atat plusurile cat si minusurile: pe de o parte indicatorii de evaluare calculati la pretul de oferta sunt atractivi, pe de alta parte, avem de-a face cu un potential de crestere lenta a activitatii si cu riscuri privind reglementarea tarifelor.

Transelectrica estimeaza 500 mil. euro cifra de afaceri

Potrivit directorului pentru strategie, cooperare internationala si piata de capital, Razvan Purdila, Transelectrica a obtinut anul trecut un profit net de 45 milioane euro, pe fondul unei cifre de afaceri de 475 de milioane euro, marja de profit fiind de 7,5%.

Pentru 2006, compania estimeaza o imbunatatire a rezultatelor financiare cu cateva procente, respectiv o crestere a cifrei de afaceri la 500 milioane euro, in timp ce EBITDA (profitul inainte de impozitare si deducerea amortizarilor, deprecierilor si dobanzilor) va creste de la 94 milioane euro in 2005 la 98-99 milioane euro in 2006.

Costurile Transelectrica legate de contractul cu consortiul de intermediere se ridica la 150.000 euro, iar comisionul de succes va fi de 2,25%, a precizat Razvan Purdila. De asemenea, pentru atragerea investitorilor mici, compania a alocat un buget suplimentar de 40.000 euro pentru actiuni de promovare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri