Sistemul bancar romanesc este inca departe de client, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei de buget-finante si banci din Senat, Varujan Vosganian.

El a semnalat ca bancile nu mai au suficiente instrumente de depozite pe termen lung.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a explicat ca aceste lucruri de datoreaza interesului tot mai scazut al populatiei fata de depozite.

In opinia sa, pietele financiare au suferit mai multe procese de reconfigurare din 1990 datorate in special modificarii nivelului ratei dobanzilor, a conditiilor de creditare precum si a serviciilor financiare conexe oferite.

In prezent, in Romania o unitate bancara deserveste 8.000 de persoane, in timp ce in tari precum Spania o unitate bancara deserveste 1.000 de persoane. in Romania, in mediul rural o unitate bancara deserveste circa 100.000 de persoane.

Gradul de intermediere financiara este de 23 - 25 la suta din Produs Intern Brut, in perspectiva anului 2007 acesta fiind de patru ori mai mic decat in tarile Uniunii Europene.

"Nivelul ratei dobanzilor incepe sa nu mai fie primul criteriu al clientului cand alege o banca", a explicat Vosganian.

Acesta a precizat ca ponderea dintre creditele detinute de persoanele fizice si cele juridice se va echilibra.

De asemenea, numarul de unitati bancare va creste in 2006 cu 600-800 de unitati noi. in acelasi timp, se va produce o reconfigurare intre mediul rural si cel urban din punct de vedere al ponderii creditelor.

Vosganian a aratat ca relatia bancilor cu piata de capital se va dezvolta prin expansiunea pietei creditului ipotecar.

"Cred ca vom asista la o atitudine mai prietenoasa a bancilor fata de clienti, in contextul cresterii concurentei", a adaugat Vosganian.

In sistemul bancar romanesc activeaza circa 55.000 de persoane, iar, potrivit lui Vosganian, numarul acestora va creste pana in 2012 la 120.000 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri