Analistii Erste isi mentin perspectiva optimista asupra sectorului bancar romanesc, cu toate ca singurul segment de crestere in zona de creditare sunt imprumuturile ipotecare, iar rata creditelor neperformate este inca ridicata.

Creditarea a fost sustinuta in ultima perioada de imprumuturile ipotecare, cu o crestere anuala de 6,5%. In general, creditele de consum au continuat sa aiba o evolutie negativa, inregistrand o scadere anuala de 8,9% din cauza reducerii cererii, in timp ce creditele pentru companii au scazut cu 2,7% fata de anul trecut.

"Aceste evolutii indica faptul ca mediul economic este in continuare dificil in acest moment", avertizeaza analistii Erste.

Depozitele isi mentin tendinta pozitiva in contextul in care plasamentele gospodariilor si companiilor au crescut cu 1,6% fata de sfarsitul anului trecut sau cu 2,9% in termeni anuali.

In ceea ce priveste calitatea activelor, rata creditelor neperformante a crescut la 20,9% de la 18% la sfarsitul anului 2012 din cauza unei activitati de creditare reduse care nu a sustinut baza de raportare.

Pentru prima jumatate a anului 2013, bancile locale au raportat un profit net agregat de aproximativ 258 milioane euro (1,15 miliarde lei) comparativ cu pierderea de 44,8 milioane euro (200 milioane lei) raportata pentru perioada similara a anului 2012.

"Avand in vedere cresterea economiei Romaniei estimata la 2,5% in 2013 – a doua ca marime in regiune, dupa Turcia – profilul de risc scazut in ceea ce priveste conditiile fiscale, balanta de plati solida si nivelul bun de ocupare a fortei de munca, analistii Erste isi mentin perspectiva optimista asupra sectorului bancar romanesc".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri