BNR va pastra pentru urmatoarea perioada limitele de expunere in ceea ce priveste pozitiile valutare ale bancilor, respectiv raportul maxim permis dintre riscurile asumate intr-o deviza straina pe piata interbancara si fondurile proprii, a declarat directorul Directiei Autorizare din BNR, Petre Tulin.

El a explicat ca in cadrul discutiilor cu FMI s-a pus problema ca limitele de expunere valutara sa fie mai restrictive. "Nu am fost de acord cu asemenea propuneri, dar, cel putin pentru o perioada, vom mentine aceste limite", a adaugat el. De asemenea, oficialul BNR a raspuns si unei intrebari privind ratiunea mentinerii limitelor de expunere valutara, in conditiile in care noile reglementari de adecvare a capitalului instituie cerinte de capital pentru riscul valutar. El a recunoscut ca limitarile reprezinta masuri administrative care trebuie eliminate pana la data aderarii la Uniunea Europeana. Potrivit lui Tulin, restrictia va fi ridicata in prima etapa pentru sucursalele bancilor straine, iar mai tarziu se va renunta la limite si in cazul institutiilor de credit inregistrate in Romania.

Limita in pozitia valutara a unei banci este calculata ca raport intre expunerile valutare ajustate si fondurile proprii ale unei banci. In prezent, limita individuala pentru tranzactiile intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar cumulat (toate expunerile in valuta) nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri