Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor marti, la 4,4684 lei/euro, intr-o piata linistita si unde cotatiile au fluctuat intr-un interval ingust in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

Rata afisata marti este cu 0,28 bani sub cea publicata luni, de 4,4712 lei/euro.

Pe de alta parte, leul s-a depreciat in raport cu dolarul american, rata de referinta urcand cu 0,21 bani, de la 3,3105 lei/dolar la 3,3126 lei/dolar, informeaza Mediafax.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut de la 3,6276 lei/franc la 3,6330 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschiderea sedintei interbancare de marti, euro a fost cotat la 4,4670 - 4,4690 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de luni de la ora 16:30, de 4,4670 - 4,4680 lei/euro.

Ulterior, cursul leu/euro a fluctuat foarte usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse. Cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a sedintei pe piata interbancara locala a fost de 4,4650 lei/euro, iar maximul de 4,4710 lei/euro.

La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4680 - 4,4700 lei, in imediata apropiere a inchiderii de luni.

Daca paritatea leu/euro a variat foarte usor in prima parte a zilei, ratele de schimb zlot/euro si forint/euro au inregistrat fluctuatii mai vizibile. Astfel, la mijlocul sedintei de la Bucuresti zlotul era in scadere cu 0,25% in raport cu euro, iar forintul cu 0,4%.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 1,95% - 2,45% pe an. In ziua precedenta, dobanzile au fost de 1,05% - 1,55% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 4,5% pe an.

"Consideram ca acest lucru (dobanzile mici - n.r.) este o proba clara in sensul unor conditii de lichiditate favorabile care ne asteptam sa ramana astfel de acum incolo, mai ales data fiind prognoza noastra referitoare la reducerea ratelor minime obligatorii pentru rezervele in lei la sedinta BNR din 30 septembrie. In vreme ce vedem un potential limitat pentru scaderi ale ratelor pana la data sedintei de politica monetara, credem ca lichiditatea interbancara va sustine in continuare titlurile pe termen scurt", noteaza intr-un raport transmis marti analistii ING Bank.

La precedenta sedinta de politica monetara, in 5 august, Consiliul de Administratie al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 5% pe an la 4,5% pe an.

Dobanzile afisate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut la 2,28% - 2,78% pe an, dupa ce luni au crescut la 2,61% - 3,11% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri