Bancherii necinstiti si traderii care folosesc informatii confidentiale vor fi aspru pedepsiti, potrivit regulilor aflate in lucru la nivel international pentru sanctionarea abuzurilor pe piata financiara, pe fondul temerilor ca unele tari nu au prevederi suficient de stricte, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

Vinovatii vor fi pasibili de inchisoare sau amenzi usturatoare, indiferent in ce regiune se afla, a declarat David Wright, secretar general al International Organization of Securities Commisions, un grup al autoritatilor de reglementare la nivel mondial care redacteaza principiile de penalizare a diferitelor delicte pe piata financiara.

"In ultimii 10 ani am avut prea multe exemple de comportament inacceptabil pe pietele financiare. Potentialul castigurilor financiare ilicite depaseste cu mult riscurile si costurile de a fi prins. Aceasta ecuatie trebuie inversata", a afirmat Wright intr-un interviu.
Increderea in industria financiara a fost zdruncinata de anchete privind manipularea dobanzilor, inclusiv a Libor, si a referintelor care stau la baza preturilor pe piata petrolului si cea valutara.

Bancile din Marea Britanie sunt implicate in scandaluri referitoare la vanzarea incorecta a unor produse de asigurari si instrumente derivate. Uniunea Europeana a estimat ca numai in 2010 manipularea dobanzilor si tranzactiile bazate pe informatii confidentiale s-au ridicat la 13,3 miliarde de euro pe pietele de capital din regiune.

"Din punctul meu de vedere, cei care incalca regulile si incearca sa obtina profituri incorect ar trebui sa mearga intr-un singur loc si acela este cel mai apropiat penitenciar", a spus Wright.
Penalitatile in cazurile de abuz pe piata variaza semnificativ de la o tara la alta, a aratat Pierre-Henri Conac, profesor la Universitatea din Luxembourg.

"Campionul mondial de necontestat in aplicarea legii este SUA", a spus Conac. El a aratat ca in Statele Unite exista vointa clara de a trimite oamenii la inchisoare pentru astfel de delicte, dar in alte tari situatia este diferita, cum este Franta, unde din 1970 doar doua persoane au fost incarcerate pentru abuzul pietei.

Unele autoritati de reglementare, inclusiv Autoritatea pentru Conduita Financiara din Marea Britanie, au deja dreptul de a aplica amenzi de pana la 20% din veniturile anuale ale unei companii, in functie de gravitatea delictului. Nivelul este dublu fata de amenda de 10% care poate fi impusa de autoritatile europene antitrust.

"Australia, Europa, Elvetia, Statele Unite si Canada vor accepta in mod sigur noile reglementari propuse de International Organization of Securities Commisions. Cu alte tari vor avea loc discutii de la caz la caz", a spus Conac.
Wright a aratat ca organizatia pe care o conduce, care reuneste autoritati de reglementare din peste 100 de state in scopul coordonarii standardelor, va incerca sa elimine posibilitatea ca cei care comit abuzuri sa se stabileasca in tari fara prevederi eficiente. El nu a mentionat statele care au reglementari relaxate in domeniu.

Parlamentul European a aprobat in aceasta luna reguli mai stricte in domeniul delictelor financiare. Masurile majoreaza nivelul minim al sanctiunilor aflate la dispozitia autoritatilor, in urma avertismentelor din partea institutiilor de reglementare ale UE, ca unele state nu au pedepse suficiente. Un numar de noua state UE au amenzi maxime pentru manipularea pietei de pana la 200.000 de euro, iar alte opt nu pot aplica pedepse cu inchisoarea sau alte sanctiuni penale, potrivit unui raport al UE din 2011.

"Nu este vorba despre faptul ca amenzile sunt prea mici ci de faptul ca nu sunt coordonate", a spus Simon Gleeson, jurist specializat in reglementari financiare la Clifford Chance. El a aratat ca pentru o autoritate de reglementare 1 milion de dolari poate fi o suma mare, iar pentru alta o suma infima.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri