"A fost problematic in conditiile unei recesiuni sa practici majorari de tarife. Ca urmare, in ani ulteriori ivirii crizei economice asiguratorii au devenit mult mai precauti si au incercat sa-si mentina cota de piata, ceea ce s-a reflectat in rezultatul final negativ la nivelul intregii industrii", spune Ina Crudu (foto), director general Carpatica Asigurari.

Valoarea profitului cumulat la nivelul intregii piete, la finele lui 2012 a fost de 201,3 mil. lei, in scadere cu 21,68% fata de rezultatul aferent din 2011, in timp ce pierderea cumulata a fost de 522,9 mil. lei, care s-a diminuat cu doar 10,30%. Ca urmare, la nivelul intregii piete de asigurari, rezultatul net al activitatii in anul 2012 a fost negativ, pierderea totala situandu-se la 321,5 mil. lei. Profit au inregistrat 22 societati, in timp ce 17 societati au inregistrat pierdere, conform raportului anual publicat de ASF.

"Normal ar fi ca fiecare linie de asigurare sa fie profitabila, nu numai activitatea per total. Cu atat mai mult cu cat RCA-ul reprezinta o pondere importanta din totalul pietei de asigurari. Insa, pierderile din ultimii ani si avertismentele primite din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF - n.r.) cred ca au dus la o repozitionare a pietei de asigurari pe RCA", apreciaza managerul Carpatica Asig.

In opinia sa, presiunea pusa de companiile cu tarife mai scazute pe segmentul RCA, precum si criza economica sau inclinatia populatiei de a cheltui pe timp de recesiune cat mai putin pe un produs care nu are beneficii directe si imediate, a franat in ultimii ani cresterea preturilor, desi daunele nepatrimoniale au sustinut continuu o presiune constanta.

"Frecventa si dauna medie sunt, asa cum se stie, in crestere pe RCA, acest segment fiind responsabil pentru pierderile industriei in ultimii opt ani. Desi este normal sa-i oferi clientului un pret cat mai atracti, in acelasi timp tot acesta este si cel mai afectat in final, deoarece acel pret nu reflecta costurile reale. Cred, totusi, ca rata daunei o sa scada, cu atat mai mult cu cat in ultima vreme asistam la o crestere a primei medii. Totodata, unele companii au gasit solutii pentru un control mai bun pe dauna medie patrimoniala, alegand, de exemplu, utilizatorii de autovehicule cu un istoric bun de daune, in contextul in care asistam in continuare la o invechire a parcului auto", spune Ina Crudu.

Citeste si: Tarifele RCA au crescut galopant in 2013!

"Tarifele au crescut si la Carpatica, insa am incercat insa sa reducem efortul financiar al clientului prin servicii conexe sau suplimentare atasate politelor, oferite in parteneriat cu un alt furnizor de servicii, de exemplu, un lant de spalatorii auto", mentioneaza seful Carpatica Asig.

Subscrierile Carpatica Asig au cumulat in primul semestru din 2013 un volum de 228,96 milioane de lei, in crestere cu 77% comparativ cu perioada similara a anului precedent, cand s-au inregistrat subscrieri in valoare de 128,75 milioane de lei, potrivit companiei. Societatea de asigurari a continuat si in perioada mentionata dezvoltarea portofoliului non-auto, consemnand o crestere de 135% a subscrierilor aferente claselor de business non-auto.

Evolutiile cele mai semnificative au fost inregistrate de asigurarile property, al caror volum de prime brute subscrise a crescut cu 143%, asigurarile de locuinta, care au crescut cu 267%, primele brute subscrise pe acest segment crescand de la 2,6 milioane de lei in primul semestru din 2012 la 9,56 milioane de lei in aceeasi perioada a anului curent. O dinamica pozitiva au consemnat si asigurarile de raspundere civila profesionala (crestere de 113%), asigurarile CMR (crestere de 71%) si asigurarile de accidente persoane (crestere de 57%).

Pentru perioada analizata, valoarea totala a daunelor platite de companie a crescut cu 58,5%, de la 85,9 milioane de lei la 136,16 milioane de lei. Concomitent cu cresterea de 77% a volumului de prime brute subscrise, compania a inregistrat o scadere cu 30% a numarului reclamatiilor, comparativ cu perioada similara a anului trecut, de la 516 la 360 reclamatii.

"Incepand cu 2012 strategia pe care o avem este sa avansam in ceea ce priveste cota de piata insa fara a sacrifica profitabilitatea. Ne dorim o crestere sustenabila, nu cu orice pret. De aici si orientarea nostra catre produsele facultative care au o rata a daunei mai scazuta, asa cum sunt asigurarile de locuinta, accidente si B2B", precizeaza Ina Crudu.

In opinia sa, pierderile de la sfarsitul acestui an vor fi mai mici, deoarece companiile de asigurari s-au "antrenat" in ultimii ani in eficientizarea afacerilor. "Este o schimbare de focus pe profit care s-a produs odata cu inceputul crizei, iar in perioada 2009-2013 a fost folosita de fiecare dintre asiguratori pentru a-si antrena abilitatile si a aplica strategii de eficientizare a costurilor. Acest lucru dureaza, totusi, mai ales in cazul unor companii internationale, unde au intervenit si fuziuni sau restructurari".

"Crestere moderata de 3-4% in acest an"

"Rezultatele primului semestru confirma trendul pozitiv al pietei de asigurari generale, dupa trei ani de scadere. La finele lui 2013 vom avea o crestere moderata in opinia mea de 3-4%, in principal din cresterea numarului de asigurari facultative si obligatorii property, cauzata atat de modificarile legislative care vin sa afirme interesul aratat de autoritati in ceea ce priveste protectia cetatenilor si a proprietatilor acestora, a bunurilor cat si de evenimentele care din nefericire se repeta anual, precum cele din zona Galati", sustine managerul Carpatica Asigurari.

Primele brute subscrise, in perioada ianuarie-iunie 2013, au fost de 4,264 miliarde lei, in crestere cu 3,16% fata de primele 6 luni ale anului 2012 (4,133 miliarde lei), potrivit datelor preliminare raportate de societatile de asigurare supravegheate si reglementate de ASF.

Citeste si:

    Avansul inregistrat face ca perioada ianuarie-iunie 2013 sa fie cel mai bun prim semestru din ultimii 3 ani, insa nivelul primelor subscrise in primele 6 luni ale anului este inca mai scazut cu 8% fata de perioada similara a anului 2008. De altfel, pana in prezent, cel mai bun prim semestru pentru piata asigurarilor ramane primul semestru al anului 2008, cu prime brute subscrise de 4,63 mld. lei.

    Cresterea in primul semestru a fost atat pe segmentul asigurarilor generale (3,398 miliarde lei, cu 3,71%), cat si pe segmentul asigurarilor de viata (866,07 milioane lei, cu 1,04%). Pe segmentul asigurarilor de viata, primele 6 luni au reprezentat cel mai bun prim semestru din ultimii 5 ani.

    "Criza contribuie si ea la cresterea numarului de persoane ce apeleaza la asigurari, deoarece in conditiile actuale de piata este dificil sa faci economii la nivelul celor trecute si sa dispui de venituri semnificative in perioade foarte scurte, pentru protectia investitiilor curente. Prima si cea mai importanta dintre acestea este insa locuinta, Romania fiind o tara de proprietari, cu 8,8 mil. locuinte in proprietate personala. Atunci cand iti dai seama ca este foarte greu sa mai achizitionezi in viitorul apropiat un imobil sau sa inlocuiesti locuinta daca o pierzi, este firesc sa apelezi la o solutie de asigurare cu un cost minim", apreciaza Ina Crudu.

    Citeste si:

      Pe langa acest lucru, adauga seful Carpatica Asig, majoritatea locuintelor nu sunt afectate de riscul de catastrofa. Locuintele din mediul urban sau din zonele care nu sunt afectate de inundatii, cutremure sau alunecari de teren sunt asigurate de proprietarii lor la riscurile care se intampla mult mai fecvent: incendiu, trasnet, explozie, fenomene atmosferice, tot mai prezente in ultima vreme, cu caracter distructiv, furt, in conditiile in care criza economica aduce si un reviriment al infractionalitatii.

      "Toate acestea contribuie la o evolutie pozitiva a numarului de asigurati, iar pe partea de asigurari obligatorii de raspundere civila auto , cresterea primei medii cauzata de cresterea daunalitatii pe aceasta clasa, aduce si ea o contributie la dezvoltarea pietei", afirma managerul.

      Segmente de piata care ar putea genera un impuls pietei? "Asigurarile de accidente si sanatate au avut si ele o evolutie buna si cu siguranta ca proiectul de reforma a sanatatii va influenta in bine evolutia acestora, iar pe viitor vor evolua tot pozitiv, prin transferul raspunderii de la stat catre mediul privat in ceea ce priveste protectia romanilor pe partea de sanatate", conchide Ina Crudu.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri