National Bank of Greece (NBG) si Piraeus Bank, cele mai mari banci din Grecia, vor sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante, pentru a reface increderea in restul activitatilor, au declarat oficiali ai celor doua institutii financiare, relateaza Kathimerini.

Directorul general adjunct al NBG, Petros Christodoulou, a declarat pentru Reuters ca negociaza cu investitori privati formarea unei companii mixte in care acestia sa preia o participatie minoritara la unele imprumuturi corporatiste mici si mijlocii, anunta Mediafax.

Mai multe banci europene au creat "banci rele" in scopul imbunatatirii managementului creditelor neperformante, iar deseori le-au vandut unor fonduri specializate in investitii cu probleme.

Creditele restante sunt o problema majora pentru bancile din Grecia.

Guvernul britanic analizeaza in prezent daca sa ia o astfel de masura la Royal Bank of Scotland, a carei situatie financiara este inca fragila chiar daca a fost salvata de faliment de catre stat.

Creditele restante sunt o problema majora pentru bancile din Grecia, unde economia s-a contractat cu 25% in sase ani de recesiune. Bancile sunt inca in refacere de pe urma pierderilor de 27 de miliarde de euro provocate de restructurarea datoriilor statului elen din 2010.
La sfarsitul lunii iunie, creditele neperformante reprezentau 29% din portofoliile cumulate ale celor mai mari patru banci elene, in valoare de 260 de miliarde de euro, de peste trei ori mai mult decat media de 7,15% calculata de FMI pentru zona euro, in 2012.

Christodoulou a aratat ca NBG, care are cea mai mica rata a creditelor neperformante, de 24,4% din portofoliul total, vrea sa creeze "banca rea" in urmatoarele doua luni, fiind in proces de angajare a consultantilor.

"Trebuie sa identifici clar creditele neperformante, sa ai un management clar al acestora, o structura clara a responsabilitatilor. Este nevoie de competente diferite pentru aceste credite", a spus bancherul.

El a precizat ca volumul activelor care vor fi transferate nu a fost stabilit, dar "banca rea" ar trebui sa devina operationala pana la sfarsitul acestui an.

Am semnat acorduri de confidentialitate, au vazut portofoliile si vor stabili un pret.

NBG vrea sa isi reduca expunerea la imprumuturile problema si prin atragerea unui partener minoritar.

"Am semnat acorduri de confidentialitate, au vazut portofoliile si vor stabili un pret. Sunt mai multe fonduri financiare care vor sa faca bani rapid, asa ca am putea sau nu sa ajungem la un acord", a spus Christodoulou.

Directorul general adjunct al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, a declarat ca banca, la care rata creditelor neperformante este de 33%, cauta solutii de separare a accestora de cele rentabile si spera ca noua organizare sa fie functionala in primul trimestru din 2014.
"Piata cere claritate" in privinta rentabilitatii creditelor performante si neperformante, a spus Thomopoulos, adaugand ca divizarea bancii este justificata in aceasta perioada intrucat situatia se stabilizeaza.

Eurobank si Alpha Bank, celelalte doua mari banci elene, au refuzat sa comenteze strategia in acest domeniu. Eurobank administreaza deja imprumuturile de retail neperformante printr-o subsidiara numita FPS.

Cele mai mari banci elene au operatiuni si in Romania. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri