Daniel Tudor, vicepresedinte asigurari in cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a declarat ca societatea care emite polite obligatorii de asigurare a locuintei - PAID - ar putea fi listat la bursa, in vederea cresterii capitalizarii si a vizibilitatii acesteia in fata investitorilor.

"ASF va propune actionarilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor o mai buna capitalizare a societatii si nu exclud eventual nici o listare la bursa a acesteia. Acest lucru ar duce la o capitalizare mai buna societatii si o vizibilitate a acesteia in fata investitorilor straini. Vom avea o concluzie dupa o analiza pertinenta a portofoliului PAID si a istoricului daunelor abia peste sase luni.", a spus Daniel Tudor (foto).

Portofoliul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) numara, la finalul lunii septembrie, aproximativ 426.000 de polite, in crestere de la 330.103 polite la inceputul anului. Cu toate acestea, portofoliul PAID a scazut anul trecut cu 52%, la 276.600 contracte, dupa ce in 2011 crescuse cu 56%, la 574.230. Gradul de curpindere nu depaseste, de asemenea, 5% din totalul locuintelor asigurabile.

Declaratiile au fost realizate astazi, 15 octombrie, la Palatul Parlamentului unde s-a desfasurat cea de-a zecea editie a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale. Evenimentul este organizat de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din cadrul Camerei Deputatilor, Media XPRIMM, Banca Mondiala, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare.

Totodata, dupa o perioada de crestere sustinuta in perioada 2009 -2011, in urma amenintarii populatiei cu amenzi daca nu-si asigura unitatile locative, asigurarile facultative de locuinte au scazut puternic in 2012 cu 25% la ceva peste 3 milioane de contracte.

In acelasi timp, evolutia ratei daunei pentru asigurarile facultative de locuinte in perioada 2010-2012 a indicat o crestere de la 8,32% in 2011 la 15,48% in 2012. Referitor la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID, asiguratorii nu au prea fost interesati sa vanda politele obligatorii pentru locuinte, emise de companie, din cauza comisionului redus pe care il incaseaza. Acesta este de 10% din valoarea primei, respectiv un euro sau doi euro pe an, in functie de tipul constructiei.

Mai mult, societatile de asigurari, inclusiv actionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constanta si continua a portofoliului PAID. Unii asiguratori, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, chiar si-au denumit politele facultative pentru locuinte PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. In plus, Astra, actionar PAID, a inregistrat marca PAD la Oficiul pentru Inventii si Marci.

Actionarii PAID sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%; Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

De curand, actionarii PAID au luat decizia de a taia din programul de reasigurare in asa fel incat societatea sa obtina profit. Ca urmare, PAID a inregistrat in primul trimestru din 2013 un profit de peste doua milioane de lei (aproximativ 530.000 euro), ca urmare "a bunei gestionari a portofoliului de asigurari si a reducerii costului cu programul de reasigurare", potrivit companiei.

Astfel, dupa ce in aceeasi perioada din 2012, PAID a inregistrat o pierdere de 2,8 milioane lei (640.000 euro), rezultata in principal din costul cu programul de reasigurare, Pool-ul a reusit insa sa se redreseze in primul trimestru. PAID nu a mentionat si cu cat a fost redus programul de reasigurare. Pool-ul isi reinnoise contractul de reasigurare de tip "excedent de dauna" pentru anul de subscriere 2011/2012 la o capacitate de 300 milioane de euro. In acest context, in care societatea a fost prost gestionata inca la infiintare si ca urmare istoricul anilor trecuti arata numai pierderi, ce investitor ar fi totusi atras sa investeasca intr-o companie fara perpectiva serioasa de profit? In plus, legislatia asigurarilor obligatorii prezinta inca lacune si ofera astfel diverse variante de interpretare.

Valoarea daunelor achitate de PAID pe parcursul lui 2012 s-a ridicat la 270.000 lei (62.000 euro), iar veniturile nete din prime de asigurare s-au ridicat la 6,5 milioane de lei (1.460.000 euro). De asemenea, in primul trimestru din 2013, PAID a platit daune in valoare de 36.904 lei (9.000 euro), veniturile nete din prime de asigurare fiind de 3.571.701 euro (peste 800.000 euro).

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale pot incheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise in iulie 2010.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Sursa foto: 1asig.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri