"Sustenabilitatea sistemului asigurarilor obligatorii a locuintelor, dar si al celor facultative, poate fi atinsa printre altele eventuala implementare a unei fransize care sa permita mentinerea pretului actual si, implicit, caracterul social al legii, dar si a unui program de reasigurare corelat cu nivelul expunerii", a declarat Adrian Marin, membru in Comitetul de Directie al UNSAR si CEO al Generali Romania.

Evolutia nesatisfacatoare a numarului politelor de asigurare obligatorie a avut la baza mai multe cauze, potrivit declaratiilor lui Adrian Marin (foto), printre care: lipsa constientizarii cetatenilor, lipsa aplicarii amenzilor si frecventele schimbari legislative. Astfel, "desi fara o evolutie surprinzatoare, sistemul politelor obligatorii a declansat o competitie acerba pe segmentul politelor facultative, concretizata prin: cresterea gradului de penetrare, reduceri de preturi sau promovare agresiva."

Declaratiile au fost realizate astazi, 15 octombrie, la Palatul Parlamentului unde s-a desfasurat cea de-a zecea editie a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale. Evenimentul este organizat de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din cadrul Camerei Deputatilor, Media XPRIMM, Banca Mondiala, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare.

"Sustenabilitatea sistemului asigurarilor obligatorii a locuintelor, dar si al celor facultative, poate fi atinsa prin adresarea unui grad de penetrare ridicat, a unei dispersii teritoriale mai mari, prin implicarea autoritatilor locale, eventual implementarea unei fransize care sa permita mentinerea pretului actual si, implicit, caracterul social al legii si un program de reasigurare corelat cu nivelul expunerii", a mai spus seful Generali Romania.

Fransiza este partea din dauna suportata de catre asigurat in caz de producere a riscului asigurat si poate fi exprimata ca valoare fixa sau procentuala din suma asigurata sau din valoarea despagubirii.

In legatura cu acest subiect, Daniel Tudor, vicepresedinte asigurari in cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a declarat ca in contextul unor tarife din ce in mai nesustenabile la asigurarile obligatorii se impune ori majorarea preturilor, ori introducerea unor fransize, de valoare "modica", pentru a acoperi costul asiguratorului cu eventualul dosar de dauna.

Fransiza reprezinta totusi cu predilectie o caracteristica a asigurarilor facultative. Intrebat in acest sens daca exista un caz similar intr-o alta tara de asigurari obligatorii cu fransiza, Daniel Tudor a afirmat ca "Nu", insa "tarifele actuale ale politelor obligatorii sunt mult prea mici si trebuie gasita o solutie. Exista situatii cand cheltuielile legate de constatarea unei daune sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul. Vom avea o concluzie dupa o analiza pertinenta a portofoliului PAID si a istoricului daunelor abia peste sase luni". Ramane de vazut insa ce valoare a fransizei vor aplica in cazul caselor de chirpici.

Portofoliul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) numara, la finalul lunii septembrie, aproximativ 426.000 de polite, in crestere de la 330.103 polite la inceputul anului. Cu toate acestea, portofoliul PAID a scazut anul trecut cu 52%, la 276.600 contracte, dupa ce in 2011 crescuse cu 56%, la 574.230. Gradul de curpindere nu depaseste, insa, 5% din totalul locuintelor asigurabile.

Totodata, dupa o perioada de crestere sustinuta in perioada 2009 -2011, in urma amenintarii populatiei cu amenzi daca nu-si asigura unitatile locative, asigurarile facultative de locuinte au scazut puternic in 2012 cu 25% la ceva peste 3 milioane de contracte.

In acelasi timp, evolutia ratei daunei pentru asigurarile facultative de locuinte in perioada 2010-2012 a indicat o crestere de la 8,32% in 2011 la 15,48% in 2012. Referitor la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID, asiguratorii nu au prea fost interesati sa vanda politele obligatorii pentru locuinte, emise de companie, din cauza comisionului redus pe care il incaseaza. Acesta este de 10% din valoarea primei, respectiv un euro sau doi euro pe an, in functie de tipul constructiei.

La sfarsitul trimestrului al II-lea, exista un numar de aproximativ 330.000 polite obligatorii in vigoare, insa "odata cu schimbarea legii, se estimeaza o crestere a numarului de polite pana la sfarsitul anului in urmatoarele conditii: realizarea unor campanii de informare a populatiei alaturi de implicarea autoritatilor locale si miscarile tectonice recente din Vrancea si Galati ar trebui sa creasca interesul populatiei privind protectia prin asigurare in caz de catastrofa. Evolutia negativa a politelor facultative pana la sfarsitul acestui an era de asteptat in conditiile noilor prevederi legislative ce atrag pierderea politelor cu sume asigurate apropiate sumelor mentionate in politele obligatorii", de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri