Cursul de referinta anuntat de BNR a scazut la 4,4503 lei/euro, evolutia fiind determinata atat de ordinele de vanzare de euro plasate in numele unor companii, cat si de nota mai optimista din pietele externe, unde investitorii anticipeaza ca va fi rezolvata problema datoriei SUA.

Rata de schimb afisata marti este cu 1,73 bani (0,39%) sub cea de luni, de 4,4676 lei/euro, care a reprezentat cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei saptamani, informeaza Mediafax.

Leul s-a intarit, marti, si in raport cu francul elvetian, rata de schimb coborand cu 2,09 bani (0,58%), de la 3,6210 lei/franc la 3,6001 lei/franc.

Cursul de referinta leu/dolar american a scazut nesemnificativ, de la 3,2948 lei/dolar la 3,2940 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cursul a urcat in prima parte a zilei de luni pana aproape de 4,47 lei/euro, in linie cu evolutia monedelor statelor din regiune, sustinut si de ordinele de cumparare de euro plasate de banci in numele unor clienti. Spre finalul zilei, cotatiile au revenit aproape de 4,46 lei/euro, pe fondul unor ordine mici de vanzare de euro plasate de jucatori straini.

Traiectoria din a doua parte a sedintei de luni a continuat si in prima jumatate a zilei de marti, cand cotatiile au coborat chiar sub nivelul de 4,45 lei/euro. Evolutia de marti a fost determinata in principal de ordinele de vanzare de euro plasate de banci in numele unor companii.

Cel mai ridicat nivel tranzactionat in prima parte a sedintei a fost atins la deschidere, cand cursul s-a plasat usor peste 4,46 lei, in timp ce cotatia minima a fost de 4,4470 lei/euro. Volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse.

"Aprecierea leului este determinata atat de ordine comerciale de vanzare de euro, cat si de un context ceva mai optimist pe pietele externe, unde investitorii se asteapta ca Congresul SUA sa ajunga la un acord in ceea ce priveste situatia datoriilor", a afirmat un dealer.

Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4495 - 4,4505 lei, respectiv cu 1,2 - 1,3 bani sub inchiderea de luni, de 4,4615 - 4,4635 lei/euro.

Astfel, leul este in crestere cu aproape 0,3% in raport cu euro. In sedinta precedenta, leul s-a depreciat cu aproape 0,3% fata de euro.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, zlotul era in stagnare fata de euro, in timp ce forintul se aprecia cu 0,2%.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi sunt de 2,11% - 2,61% pe an, nesemnificativ sub cele de luni, de 2,12% - 2,62% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 4,25% pe an.

Dobanzile afisate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au stagnat la 2,36% - 2,86% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri