Trei sferturi din valoarea creditelor restante al companiilor au intarzieri la plata mai mari de 365 de zile, adica 19,7 miliarde lei (4,5 miliarde euro), in timp ce peste 70% din persoanele fizice cu restante au intarzieri mai mari de un an sau "stari de nerambursare multiple", potrivit BNR, scrie Mediafax.

Potrivit raportului asupra stabilitatii financiare publicat luni de Banca Nationala a Romaniei, nivelul relativ ridicat al ratei de neperformanta este determinat si de mentinerea in portofoliu a unei ponderi semnificative a debitorilor restantieri, inclusiv a acelora care au demonstrat ca au o probabilitate foarte scazuta de a mai plati.

"De exemplu, in cazul portofoliului populatiei, circa 70% din debitorii neperformanti (care detin fie credite imobiliare, fie credite de consum garantate cu ipoteci) se aflau in stare de nerambursare de mai mult de un an sau inregistrasera stari de nerambursare multiple (in iunie 2013)", se spune in document.

Autorii raportului noteaza ca bancile au folosit pe scara relativ larga solutii de restructurare/reesalonare si executare silita, dar eficienta acestor tehnici de gestiune a creditelor neperformante a ramas pana in prezent sub potential.

"Este posibil ca alte doua solutii folosite mai putin de catre banci - cesiunea de creanta si anularea creantelor - sa aiba eficienta mai buna in curatarea bilanturilor. Cel mai important efect pozitiv in cazul folosirii mai ample a solutiilor mentionate ar fi cel de imbunatatire a imaginii sectorului bancar romanesc, prin diminuarea stocului de active cu calitate scazuta. De exemplu, scoaterea din bilant a expunerilor neperformante generate de sectorul companiilor (prin cesiune de creanta sau operatiuni de anulare a creantelor) ar diminua rata de neperformanta aferenta acestui sector de la 23,4% (valoarea din august 2013) la 7,5%", se arata in raport.

BNR explica ca respectiva scadere s-ar datora reducerii volumului mare de credite neperformante generate de debitori care au probabilitate scazuta de a-si mai onora serviciul datoriei, intrucat creditele care au restante mai mari de 365 de zile insumeaza 19,7 miliarde lei, respectiv 74% din totalul creditelor neperformante inregistrate in august 2013.

Ecartul intre rata creditelor neperformante in lei si valuta s-a anulat in august 2013 (23,4% pentru lei, fata de 23,5% pentru valuta), comparativ cu nivelul de 4,3 puncte procentuale in decembrie 2011.
In cazul populatiei, rata de neperformanta pentru creditele in valuta s-a situat la 11,1% in iunie 2013 (fata de 8,9% pentru cele in lei), in crestere cu 2,5 puncte procentuale fata de decembrie 2011.

Volumul creditelor neperformante in valuta in cazul companiilor a inregistrat o crestere de 73,7% in perioada decembrie 2011 - august 2013 (fata de 53% in cazul creditelor in lei in acelasi interval).
Ponderea creditelor in euro nou acordate populatiei s-a redus considerabil in cazul creditelor de consum (de la 35,7% in anul 2011 la 10,3% in perioada decembrie 2011 - august 2013) si intr-o masura mai mica in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte (de la 97,8% in anul 2011 la 86,4% in aceeasi perioada).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri