Vicepremierul Liviu Dragnea a transmis comunitatii bancare ca Guvernul este dispus sa modifice legislatia, respectand regulile Comisiei Europene, astfel incat bancile sa se poata implica in faza initiala a procesului de autorizare a beneficiarilor de fonduri europene.

Bancile au propus autoritatilor, inca din primavara, prin Asociatia Romana a Bancilor (ARB), sa se poata implica in faza initiala a procesului de autorizare de catre autoritatile de management a proiectelor care ar urma sa beneficieze de fonduri europene, avand calitatea de co-finantatori.

"Propunerea noastra este ca legislatia sa permita ca la nivelul autoritatilor de management bancile sa poata participa cu specialisti si atunci cand s-a aprobat un proiect co-finantatorul sa fie implicat in acest proces si cand clientul merge la banca, lucrurile sa fie deja cunoscute si sa poata continua foarte repede procesul", a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea (foto), potrivit Mediafax.

El a aratat ca exista discutii ale asociatiei cu Ministerul Fondurilor Europene si cu ministrul de resort, Eugen Teodorovici, pentru a se gasi o modalitate de implicare a bancilor, dar sunt aspecte de natura tehnica care pun probleme, fara a le mentiona.

Intrucat ARB nu are dreptul de initiativa legislativa, trebuie ca ministerul sa inainteze propunerea Guvernului.

"Inteleg dorinta sistemului bancar de a se implica, dar nu se poate implica numai la bine, trebuie sa fim parteneri si la eventuale costuri sau defectiuni ale sistemului. Dar eu cred ca putem ajunge la o solutie care sa fie agreata de comun acord", a afirmat Dragnea.

Ghetea a mentionat ca nu toate bancile se vor implica in acest proces, fiind optiunea fiecareia, intrucat unele sunt interesate in co-finantarea proiectelor cu fonduri europene, a agriculturii sau administratiilor locale, insa altele sunt interesate mai mult de creditarea multinationalelor.

Dragnea a aratat ca Guvernul este dispus sa tina cont de solicitarile potentialilor beneficiari pentru a sprijini cresterea accesului la imprumuturi.

"Suntem dispusi pentru orice modificare de act normativ, tinand cont si de rigorile Comisiei Europene. In schimb, nu stam dupa sistemul bancar, masurile pe care le-am luat si pe care le vom lua in continuare au un obiectiv foarte clar, sa sprijinim orice potential beneficiar, institutie publica sau companie privata pentru a avea acces la fonduri europene. Orice dorinta de a se implica (bancile - n.r.) in acest proces, in aceste mecanisme, avem deschidere totala ca impreuna cu dumnealor si cu zona potentialilor beneficiari sa gandim orice modificare de act normativ", a mai spus Dragnea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri