Dintr-un total de 11 societati autorizate sa practice asigurarea RCA, una singura a facut plangere penala impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta este administrator, care are la baza o frauda prin nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA, arata un comunicat al Autoritatii de Supraveghere (ASF).

"Zece societati chestionate au comunicat ca pana acum nu au facut plangere penala pentru astfel de cazuri.", potrivit ASF. Societatea de asigurare care a facut plangerea s-a constituit parte civila intr-un proces penal.

Comunicarea ASF vine dupa ce, in data de 18 octombrie 2013, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de sase persoane pentru savarsirea infractiunilor de "inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si uz de fals". Parchetul cerceteaza daca sumele incasate in urma emiterii unor polite de asigurare au fost insusite si cum de catre persoanele cercetate, in dauna societatii de asigurare.

Din informatiile primite, cazul se refera la doua societati de intermediare care au avut contract cu societatea si nu au depus primele conform contractului. Neplata primelor de asigurare de catre intermediar catre societatea de asigurare nu afecteaza in nici un fel valabilitatea politelor de asigurare emise in numele societatii de asigurare. Decontarile intre societatile de asigurare si intermediari tin strict de contractul intre parti, fara sa afecteze valabilitatea politelor.

ASF mentioneaza pentru proprietarii de vehicule care au obligatia incheierii asigurarii auto obligatorie faptul ca polita de asigurare RCA incheiata prin intermediul unui agent/broker de asigurare garanteaza despagubirea prejudiciilor chiar daca agentul/brokerul de asigurare nu depune la asigurator primele de asigurare, conform contractului pe care il are incheiat cu acesta. De asemenea, polita de asigurare RCA se elibereaza de un asigurator in schimbul unei prime platite de proprietar sau utilizator. Este recomandat ca asiguratul sa pastreze dovada platii primei de asigurare.

Asiguratorii au obligatia de a transmite, in baza de date CEDAM, informatiile privind politele RCA incheiate, in termen de cel mult 5 zile de la data emiterii acestora. Astfel, orice asigurat are posibilitatea sa verifice polita de asigurare RCA prin interogarea bazei de date CEDAM. Baza de date poate fi accesata la adresa: cedam.csa-isc.ro. In situatia in care polita de asigurare nu figureaza in baza CEDAM, asiguratul se va adresa direct societatii de asigurare in numele careia a fost emisa polita de asigurare.

PERCHEZITII la o grupare infractionala din Capitala

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Directiei Generale de Politie din Bucuresti - Serviciul de Investigare a Fraudelor, au efectuat 32 de perchezitii pentru frauda in asigurari.

Cele 32 de perchezitii domiciliare au avut loc in data de 17 octombrie 2013, intr-o cauza privind savarsirea infractiunilor de "inselaciune cu consecinte deosebit de grave", "spalare a banilor" si "uz de fals". Perchezitiile domiciliare au vizat atat locuinte, cat si sediile unor societati comerciale implicate in activitatea infractionala.

In fapt, s-a retinut ca in perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013, persoanele vizate, in calitate de administratori/imputerniciti ai unor societati comerciale, au indus si mentinut in eroare mai multe societati - broker de asigurare, cu ocazia incheierii si executarii unor contracte de intermediere in asigurari, in sensul ca acestea au emis in mod fraudulos polite de asigurare, folosindu-se fara drept de identitatea unor persoane ce detin cod RAF autorizate de CSA si intocmind mai multe acte false in numele acestora.

Sumele incasate in urma emiterii politelor de asigurare au fost insusite de catre persoanele vizate, prin operatiuni dolosive, fie prin intocmirea unor ordine de plata falsificate - expediate partilor vatamate, fie prin intocmirea si depunerea la banca a unor ordine de plata, insa fara existenta disponibilului in contul bancar (sumele fiind retrase in numerar de catre persoanele sus-mentionate, imediat dupa completarea ordinelor de plata).

Prejudiciul creat partilor vatamate - brokeri de asigurare este de aproximativ 1.000.000 lei, cercetarile urmand a continua pentru probarea intregii activitati infractionale. Cu ocazia efectuarii perchezitiilor domiciliare, au fost ridicate mai multe inscrisuri relevante in cauza, precum si diferite sume de bani.

Activitatile au fost efectuate cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si al Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

"Efectuarea perchezitiei domiciliare este o etapa in cadrul procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea administrarii probatoriului necesar solutionarii cauzei, care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.", se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri