Reglementarea excesiva a pietei bancare are avantajul de a imbunatati increderea in sector, insa este de asteptat ca bancherii sa declanseze o lupta impotriva acesteia adoptand noi tehnologii pentru a evita efectele reglementarilor bancii centrale, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, in cadrul conferintei Banking 2.0, organizate de wall-street.ro cu sprijinul Simplus, Gemius, Nuance, Western Union si Printec.

“Reglementarea poate duce la subestimarea riscurilor, dar si la formarea increderii, deci nu este ceva de dorit. In domeniul financiar este riscant sa aduci impuneri multiple deoarece acestea vor genera comportamente ale bancherilor pe care uneori nu ni le dorim. De exemplu, o reglementare excesiva, crescand puternic cerintele de capital, ii va face pe bancheri sa declanseze o lupta impotriva acestora”, a mentionat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca personal nu se considera un reprezentant al “reglementarii”.

“Nu cred ca BNR m-ar trimite vreodata sa reprezint reglementarea. Eu chiar am scris o carte despre sfarsitul reglementarii si despre faptul ca un nivel ridicat de reglementare incalca libertatea, asa cum de altfel si un nivel extrem de scazut ar avea aceleasi rezultate. Exista insa si efecte pozitive ale reglementarii: in primul rand, aceasta genereaza o crestere a inovatiei tehnologice a bancilor, dar si al nivelului de incredere in sector”, a mai adaugat Lucian Croitoru.

Economistul Lucian Croitoru a publicat recent la editura Curtea Veche Publishing cartea "Sfarsitul reglementarii si ultimul reglementator".

Fotografia a fost realizata de Mircea Dragos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri