Guvernul ia in calcul eliminarea exceptiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care exista "in scenariul de baza" pentru bugetul pe anul viitor intre venituri si cheltuieli, si o noua modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea.

"Scenariul de baza nu cuprinde in acest moment o crestere de taxe care afecteaza salariul de baza. Dar in scenariul de baza exista un gol intre venituri si cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate masuri, dar preferam masuri de natura eliminarii exceptiilor care sunt in codul fiscal. Sunt multi care sunt exceptati", a declarat Voinea la Gandul Live, conform Mediafax.

El a evitat sa precizeze masurile concrete avute in vedere.

Voinea a anuntat, totodata, ca Guvernul intentioneaza sa renunte anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fara a preciza insa care va fi noua modalitate de calcul.

Ministrul a fost intrebat daca sustine introducerea "taxei Fenechiu", fostul ministru al Transporturilor propunand suplimentarea cu 10 eurocenti la litru a accizei pentru combustibil, pentru finantarea constructiei de autostrazi.

"Ramane de vazut. Ce nu mi se pare mie in regula la accize este altceva: si anume aceasta determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie", a spus el.

Ministrul a evitat insa sa raspunda la intrebarea daca pretul benzinei va creste ca urmare a noii metode de calcul.

"Vom vedea. Dumneavoastra gasiti o motivatie logica pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivatie cata vreme era clar ca se depreciaza permanent cursul de schimb. Si atunci aveai cumva o certitudine ca prin raportarea unui curs mai mare vei avea incasari. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifica", a spus el.

Oficialul sustine ca guvernul nu are in calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fara venituri aflate in intretinere.

"Nu impozitam nici nevasta, nici amanta. Asta pot sa v-o infirm categoric", a spus Voinea.

In privinta indicatorilor macroeconomici, negociati cu FMI pentru bugetul pe anul 2014, ministrul a precizat ca se are in vedere o crestere economica de 2,2% pentru anul viitor si o continuare a consolidarii fiscale astfel incat tinta de deficit sa fie stabilita de la deficitul rectificat de 2,5% in jos.

Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetara pe minus cu 3 miliarde de lei fata de veniturile estimate pe 2013, negociind o crestere a deficitului pentru anul in curs de la 2,3 la 2,5%. Rectificarea urmeaza sa fie adoptata in sedinta de guvern de miercuri.

Potrivit lui Voinea, bugetarii care au dat statul in judecata dupa taierea salariilor cu 25% sau a primelor acordate intre 2005 si 2009 de Guvern au castigat in instanta recuperarea unor drepturi in valoare totala de 8 miliarde de lei.

Acestea vor fi platite esalonat, timp de 5 ani, 2014, 2015 si 2016 fiind anii cu cea mai mare presiune bugetara in acest sens.

"Anul acesta sunt 800 de milioane, anul viitor sunt 2 miliarde de lei de platit. In total sunt 8 miliarde", a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Pe de alta parte, Voinea a aratat ca trecerea unor institutii din subordinea administratiei centrale in cea a autoritatilor locale se va face cu tot cu bugetul pentru 2014, insa acesta va fi limitat de catre Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor.

Voinea i-a avertizat insa pe primarii si presedintii Consiliilor Judetene care au insistat pentru descentralizare ca, daca banii nu vor fi suficienti, va trebui sa restructureze aceste institutii.

"Bugetul se face pe legea aprobata. In acest moment descentralizarea nu e trecuta printr-o lege, dar va urma aceasta procedura care probabil va precede adoptarea bugetului. Trec de la central la local o serie de directii judetene cu bugetul aferent. Daca nu le ajung banii, nu mai este problema noastra. Restructurarea trebuie sa o faca ei", a spus ministrul, evitand sa comenteze tensiunile care au existat intre el si alesii din teritoriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri