Dupa ce in 2000 capitalizarea pietei de capital din Romania era de 0,5 milioane de euro, s-a ajuns la o valoare estimativa de 25 milioane de euro pentru anul acesta, cele mai asteptate evenimente fiind listarea la bursa a gigantilor din sectorul electricitatii si gazelor precum si privatizarea CEC-ului
Piata de capital din Romania a avut de suferit in ultimii ani din cauza schimbarilor economice din tara, declara recent Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, evolutia fluctuanta a indicilor este explicata in contextul incercarii de aliniere a preturilor si, de aceea, este imposibil de estimat cat timp va mai dura aceasta procedura de aliniere a preturilor, si, implicit, a evolutiei imprevizibile a indicilor. La randul sau, Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, aprecia ca unul dintre cei mai importanti inamici ai acestei piete a fost inflatia, care a creat instabilitate.

In ceea ce priveste capitalizarea pietei, aceasta este estimata la 25 milioane de euro la sfarsitul anului curent, in crestere fata de 0,5 milioane in 2000. Pe termen scurt, pe piata de capital sunt asteptate noi listari, printre care Romtelecom, Fondul Proprietatea si Transgaz, recent fiind listata compania Transelectrica. "Este evident ca, odata cu integrarea in UE, capitalurile vor circula si mai mult. Succesul unei piete consta in puterea de a atrage fonduri externe. Piata de Capital constituie motorul de dezvoltare a economiei nationale", este de parere Septimiu Stoica.

Acesta considera ca avem suficient potential pentru a ne dezvolta in viitor. Daca pana in prezent BVB a resimtit absenta fondurilor de pensii pe piata de capital, precum si a IPO-urilor (Oferta Publica Initiala), din 2006 putem obtine performante macroeconomice sensibil mai mari prin intermedierea pe piata de capital a actiunilor societatilor privatizate.

Provocarile in momentul deplasarii spre Uniunea Europeana sunt evidentiate prin cresterea concurentei cu alte burse si, in special, cu cele de marime peste medie. De altfel, specialistii s-au aratat entuziasti de fuziunea dintre BVB, Bursa din Sibiu si Rasdaq. "Toate pietele de capital au nevoie de produse cat mai variate si mai flexibile", a declarat, citat de Rompres, Erich Obersteiner, presedinte Raiffeisen Bank Austria.

Ultimii ani au fost marcati de evenimente si procese economice care au influentat pozitiv activitatea pietelor financiare din Romania. Dintre acesti factori se remarca ritmul de crestere economica relativ ridicat, imbunatatirea ratingului de tara, marile privatizari care au avut loc in Romania si scaderea dobanzilor practicate de sistemul bancar.

Transgaz, Romgaz si doua filiale Electrica asteapta intrarea in ring

La nivelul Pietei de Capital, principalul efect al acestor schimbari a fost cresterea interesului investitorilor pentru BVB. Drept urmare, atat investitorii autohtoni cat si cei straini s-au dovedit a fi tot mai interesati de activele romanesti. Conform informatiilor provenite de la BVB, structura investitiilor realizate la aceasta institutie in 2006 arata ca 46% dintre jucatori sunt persoane fizice rezidente, pe cand persoanele fizice nerezidente detin numai 7%. Pentru a determina cresterea BVB, exista proiecte pentru listarea de noi companii precum Transgaz SA, Romgaz SA, Electrica Transilvania Nord SA sau Electrica Muntenia Nord SA.

De asemenea, domeniul IT-ului poate fi impulsul de care are nevoie Bursa. Listarea la bursa a insemnat un pas fericit pentru Flamingo, singurul jucator din IT-ul romanesc care a ales sa obtina prin listare o parte consistenta din banii necesari pentru investitii. O alta prezenta activa pe piata de capital este leasingul. De exemplu, compania Romstal Leasing a finantat in primele cinci luni ale anului 2006, peste 1.700 de contracte de leasing in valoare de 52,2 milioane de euro, in crestere cu 140% fata de aceeasi perioada a anului 2005. Recordul a fost atins in luna mai a acestui an, fiind incheiate 480 de contracte de leasing, in valoare de 15 milioane de euro. Recordul trecut, in valoare de 10 milioane de euro, a fost inregistrat in luna octombrie 2005, in urma Salonului International Auto Bucuresti.

In ciuda acestora, nu trebuie neglijat faptul ca piata de capital din Romania este inca sensibila. Acest lucru a fost extrem de vizibil cand scandalul din jurul lui Dinu Patriciu si al companiei Rompetrol a dus la o retinere din partea investitorilor straini de a veni pe bursa. Scaderea actiunilor Rompetrol a fost atat de dramatica, incat, in februarie, ajunsese aproape de limita de 15%, limita la care se ia automat decizia suspendarii. Reluarea tranzactionarii acestora a avut loc cateva saptamani mai tarziu, dar a atras atentia asupra mecanismelor ce fac sa functioneze Bursa, instrument important pe piata de capital.

Piata asteapta privatizarea CEC

Un alt instrument este reprezentat de evolutia bancilor, cum este Piraeus Bank Romania, care deschide noi sucursale in mai multe orase din tara. Acest lucru face din Piraeus banca cu cea mai rapida dezvoltare a retelei de sucursale intr-o singura luna. Piraeus Bank Romania a luat fiinta in anul 2000, prin preluarea de catre Piraeus Bank Group a unei banci deja existente pe piata romaneasca, si anume Pater Credit Bank. Astazi banca detine 30 de sucursale pe intreg teritoriul tarii. si ING, in cadrul strategiei sale de extindere pe piata romaneasca, deschide o sucursala pentru companii la Arad. Reteaua de sucursale bancare pentru companii a ING ajuns la 17, urmand a se extinde pana la 25, inainte de sfarsitul anului 2006.

In ce priveste privatizarea CEC, particiantii vor depune ofertele angajante pana la data de 17 iulie, iar casigatorul licitatiei va fi anuntat la mijlocul lunii septembrie, dupa cum a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.

"Pana la sfarsitul lunii iunie, competitorii vor intra din nou in camera de date pentru a parcurge situatiile financiare ale CEC aduse la zi. Dupa aceasta perioada, le vom da un ragaz de doua saptamani pentru fundamentarea ofertelor", a declarat, citat de Rompres, Vladescu, care conduce si comisia de privatizare a CEC. Dupa selectarea finalistilor, respectiv primele doua sau primele trei banci cu punctajul cel mai mare, se va trece la etapa ofertelor imbunatatite, adica pretul va fi maximizat.

Acesta etapa va fi finalizata in luna august. Statul vinde 69,9% din actiunile CEC unei institutii financiar-bancare internationale sau unui consortiu din care face parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala. in acest pachet este inclusa si cota de 9,9% ce revine Fondului Propietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului, dupa vanzare. Salariatii CEC si pensionarii care au lucrat in banca vor putea cumpara maximum cinci% din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri