Restrictionarea detinerilor la maximum 1 la suta din actiunile Societatilor de Investitii Financiare si noile instructiuni CNVM au condus la prabusirea cu 5,48 la suta a titlurilor SIF, ieri fiind lansate la vanzare pachete semnificative de actiuni
Valoarea tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta din 20 iunie 2006 a fost de 19,54 milioane lei (5,54 milioane EUR, 6,98 milioane USD). Indicii bursieri BET-C si BET au scazut fata de valorile precedente, BET-C cu -0,6%, si BET cu -0,51%, in timp ce indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare s-a depreciat semnificativ cu -5,48%.

Lichiditatea a fost scazuta, tranzactionandu-se aproximativ 20,6 milioane actiuni, apartinand unui numar de 47 emitenti, dintre care 14 au inregistrat cresteri ale valorilor de referinta, fata de 27 care au scazut.
Societatile de investitii financiare au fost perdantele zilei, inregistrand scaderi ale valorilor de referinta cuprinse intre -4,48% (SIF Oltenia) si -6,87% (SIF Muntenia). Se pare ca la baza acestor scaderi sta publicarea unui proiect de instructiune, emis de C.N.V.M., prin care se stabilesc reguli in cazul persoanelor care detin, singure sau impreuna cu alte persoane cu care actioneaza concertat, mai mult de 1% din capitalul social al unei societati de investitii financiare.

Cel mai tranzactionat emitent, dupa valoarea totala a tranzactiilor, a fost Banca Transilvania Cluj- Napoca (TLV), cu 3,23 milioane lei. Valoarea de referinta a inregistrat o usoara crestere, cu 0,0050 lei, incheind sedinta la 0,8650 lei, iar lichiditatea a fost ceva mai ridicata, cu 3,72 milioane actiuni tranzactionate.

Si BRD-Groupe Societe Generale s-a apreciat cu +0,66% (pret de inchidere 15,3000 lei), insa pe fondul unor tranzactii mici, care au totalizat la sfarsitul sedintei un volum de 86.000 actiuni. Se mai poate remarca instabilitatea inregistrata in ultima perioada de Amonil Slobozia (AMO), care s-a depreciat cu -7,01% (pret de inchidere 0,0570 lei).
Volumul total tranzactionat a fost de 4,73 milioane actiuni, iar pretul mediu s-a stabilit la nivelul de 0,0577 lei. Alte scaderi semnificative ale valorilor de referinta s-au inregistrat pe Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagra (EFO) -11,11% si VAE Apcarom Buzau (APC) -10%, in timp ce cele mai mari cresteri le-au inregistrat Rulmentul Brasov (RBR) +7,23%, Carbid Fox Tarnaveni (CRB) +5,565 si Flamingo International Bucuresti (FLA) +4,41%.

Pe Piata Rasdaq, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 2,02 milioane lei. Cele mai mari valori s-au inregistrat pe Elnav Galati (ELNV) cu 1,36 milioane lei, Prolacom Botosani (PRCO) cu 200,8 mii lei, Ata Odorhei Odorheiu Secuiesc (ATAO) cu 105,6 mii lei si Braiconf Braila (BRCR) cu 32,7 mii lei.

Mihai Frunza, Active International



Investitorii care incalca pragul la SIF-uri vor fi amendati


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a elaborat un proiect de instructiune cu privire la pragul de detinere la societatile de investitii financiare. Conform proiectului, persoanele fizice care au participatii de peste 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare vor plati o amenda de 5.000 de lei.

In ceea ce priveste companiile care ating pragul de 1%, acestea vor fi sanctionate cu suma reprezentand 1% din capitalul social varsat. Amenda se va aplica daca investitorii nu vor informa, in termen de trei zile, SIF-ul, CNVM si Bursa unde sunt tranzactionate titlurile respective, cu privire la atingerea pragului de detinere.

Consiliul de Administratie al SIF sau al Societatii de Administrare a Investitiilor care administreaza un SIF va suspenda drepturile de vot aferente valorilor mobiliare ce depasesc pragul de detinere de 1% din capitalul social al SIF, daca nu se va depune declaratia cu privire la atingerea pragului de detinere de 1% si daca, in termen de trei luni, investitorii nu vand aceste titluri.

Daca din lipsa de cumparatori vanzarea nu a avut loc sau s-a realizat numai o vanzare partiala a actiunilor nou-emise se va proceda, de indata, la reducerea capitalului social, cu diferenta dintre capitalul social inregistrat si cel detinut de actionarii cu drept de vot.

Dupa expirarea termenului de trei luni, daca actiunile nu au fost vandute, Consiliul de Administratie al SIF sau al Societatii de Administrare a Investitiilor care administreaza un SIF va dispune anularea actiunilor respective, emiterea si ulterior vanzarea de noi titluri, urmand ca pretul incasat din vanzare sa fie consemnat la dispozitia dobanditorului initial, dupa retinerea cheltuielilor ocazionate de vanzare. Investitorii care nu indeplinesc aceste obligatii vor fi sanctionati cu amenda de 25.000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri