China Construction Bank, a doua mare banca chineza in functie de active, este interesata de achizitii in Europa, dupa ce saptamana trecuta a convenit prima sa preluare in strainatate, a unei participatii de 72% la banca braziliana BicBanco, pentru 725 milioane dolari, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

Pana in prezent, activitatile internationale ale China Construction Bank (CCB) se limitau la deschiderea unor filiale si la plasamente minoritare.

Presedintele CCB, Wang Hongzhang, a declarat, inainte de anuntarea tranzactiei din Brazilia, ca banca este nerabdatoare sa se extinda in Europa.

"CCB apreciaza mult piata europeana. Daca putem gasi tinte adecvate, pretul este potrivit si obtinem acordul autoritatilor de reglementare, cred ca CCB va profita de oportunitatile de fuziuni si achizitii", a spus Wang.

Wang nu a indicat iminenta unei astfel de achizitii, dat s-a intalnit neoficial cu reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Germania si Marea Britanie, pentru a vedea daca CCB ar fi binevenita in cele doua tari.

Bancile chineze, ca si cele japoneze, au avut tendinta sa se extinda pe piete unde investesc clientii lor. Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare institutie de credit din tara, a fost cea mai activa, cumparand banci in Asia de Sud-Est, America de Sud si Statele Unite.

Uniunea Europeana este cel mai mare partener comercial al Chinei, astfel ca este logic ca bancile chineze sa investeasca in regiune, dar pana acum nu au facut vreo achizitie majora.

Saptamana trecuta, CCB a inaugurat sediul european al bancii, in Luxemburg. Totodata, banca desfasoara activitati la Londra si Frankfurt.

Wang a spus insa ca extinderea CCB in Europa depinde de deschiderea autoritatilor de reglementare din regiune si a mentionat ca Marea Britanie este una dintre tarile care par sa doreasca sa colaboreze cu bancile chineze.

Ministrul britanic de Finante George Osborne a vizitat China luna trecuta si a promis sa permita bancilor din aceasta tara sa deschida filiale (care au personalitate juridica proprie) in Marea Britanie, care sa le permita sa opereze cu reglementari mai permisive in privinta capitalului, in loc de subsidiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri