Fondul american Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare nominala de 5 miliarde dolari, adoca 20% din obligatiunile guvernamentale ucrainiene aflate in circulatie pe plan extern, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Franklin Templeton a inceput sa acumuleze obligatiuni ucrainiene "de ceva timp", insa si-a majorat semnificativ expunerea in aceasta vara, cand la sfarsitul lunii august a preluat titluri de 171 milioane de dolari dintr-un pachet de obligatiuni cu scadenta in anul 2023.

Operatiunile cu obligatiuni ucrainiene au fost supravegheate de Michael Hasenstab, director in cadrul Franklin Templeton.

Hasenstab este responsabil si pentru pariul masiv pe obligatiuni irlandeze facut de fondul american in timpul crizei datoriilor de stat din zona euro.

La jumatatea anului trecut, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro.

Operatiunile fondului au contribuit semnificativ la calmarea turbulentelor de pe piata financiara irlandeza in timpul crizei si la stabilizarea pietei locale a obligatiunilor, compania inregistrand totodata un randament foarte bun al investitiei.

Pe de alta parte, investitia in datoria Ucrainei ar putea fi un pariu mult mai riscant. Ucraina traverseaza o perioada de depresiune economica, cu un deficit bugetar mare si un deficit de cont curent care erodeaza accelerat rezervele bancii centrale.

Costul asigurarii datoriilor Ucrainei fata de probabilitatea de neplata este printre cele mai ridicate din lume, iar majoritatea analistilor si investitorilor anticipeaza ca, in final, guvernul de la Kiev fie va accepta conditiile unui acord de finantare externa cu Fondul Monetar International sau cu Rusia, fie va intra in faliment.

"Traverseaza o criza monetara si de finantare, pur si simplu. Momentul care declanseaza criza ar putea veni maine, sau saptamana viitoare, sau luna viitoare. Ucraina nu poate face fata unui nou val de retrageri de capital. Are nevoie de ajutor din exterior, fie de la Rusia, fie de la FMI", comenteaza pentru FT Paolo Batori, senior strategist la banca americana Morgan Stanley.

Relatiile Ucrainei cu Rusia se deterioreaza pe masura de guvernul de la Kiev incearca sa se apropie de UE. Posibila semnare, in urmatoarele saptamani, a unui acord de liber-schimb cu UE ar putea pregati terenul pentru un acord cu FMI si ar putea acorda un impuls economiei ucrainiene pe termen lung.

In viitorul apropiat insa, perspectivele Ucrainei sunt incerte. Agentia de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul tarii la "B-", calificativ din categoria "junk", care indica prezenta riscului de default, cu o marja limitata de siguranta, si a avertizat ca perspectiva ramane negativa.

Costul de finantare de referinta al Ucrainei, reprezentat de randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani pe piata secundara, a crescut vineri seara la aproape 10%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa.
Analistii considera ca preluarea masiva de obligatiuni ucrainiene de catre Franklin Templeton a ameliorat impactul miscarilor din aceasta vara de pe pietele externe asupra tarii. Pietele emergente au suferit in vara retrageri de capital din partea investitorilor, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat ca ar putea reduce incepand din acest an programul de stimulare monetara a economiei, cunoscut ca relaxare cantitativa. Cea mai puternica banca centrala din lume preia lunar din piata obligatiuni de 85 miliarde de dolari.

Presa ucraineana a scris anterior ca prim-vicepremierul Serghei Arbuzov si ministrul Finantelor Yuri Kolobov au efectuat in acest an o vizita informala la sediul Franklin Templeton din San Mateo.

Contactati de Financial Times, reprezentantii grupului american au refuzat sa comenteze informatiile.
Franklin Templeton este prezent si in Romania, o companie a grupului administrand Fondul Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri