Guvernul belgian va privatiza participatia de 25% pe care o detine la banca comerciala BNP Paribas Fortis pentru 3,25 miliarde euro, pachetul urmand sa fie preluat de BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, care controleaza deja restul actiunilor, transmite Bloomberg.

Belgia va utiliza fondurile pentru reducerea datoriei publice.

Guvernul si-a asumat fata de Comisia Europeana tinta de a reduce datoria de stat la mai putin de 100% din PIB pana la sfarsitul acestui an, scrie Mediafax.

Spre comparatie, Erste Bank a preluat in 2006 un pachet reprezentand 61,88% din actiunile BCR pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, institutie din cadrul Grupului Banca Mondiala.

Statul belgian va inregitra un castig de capital de aproximativ 900 milioane euro dupa finalizarea tranzactiei, potrivit unui comunicat transmis de guvern si BNP Paribas.

Datoria publica bruta a Belgiei va creste in acest an la 100,4% din PIB, fata de 99,8% la finele anului trecut, potrivit prognozei economice de toamna a Comisiei Europene.

Guvernul belgian a preluat in anul 2008 Fortis, cea mai mare banca locala, pentru 9,4 miliarde de euro, in cadrul unui acord de bailout menit sa salveze institutia financiara de la colaps.

BNP Paribas a preluat apoi 75% din Fortis prin schimb de actiuni cu statul belgian, care a dobandit astfel 11,6% din titlurile celei mai mari banci franceze. Participatia a fost diluata intre timp la 10,3%, potrivit datelor Bloomberg.

BNP Paribas estimeaza ca preluarea integrala a BNP Paribas Fortis va creste cu aproximativ 3% profitul net din acest an, dar va avea un impact negativ de aproximativ 0,5 puncte procentuale asupra ratei capitalului de rang intai calculata conform standardelor Basel 3.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri