Romania va adera la zona euro, cel mai probabil, in anul 2021, iar o grabire a procesului nu va duce la o intrare in zona monetara mai devreme de 2018, apreciaza analistii economici, potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari Bancari (AAFBR).

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern AAFBR, Romania ar putea adopta moneda euro cel mai devreme in anul 2018, insa cei mai multi participanti la sondaj considera ca anul intrarii Romaniei in Zona Euro va fi 2021, potrivit Mediafax.

Diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Romania si tarile Zonei Euro reprezinta o provocare majora in anii urmatori, in opinia multor analisti participanti la sondaj.

Pentru 2014 analistii vad o posibila incetinire a cresterii economice la 2%, fata de o valoare estimata de 2,4% pentru anul in curs. Opiniile privind evolutia de anul viitor variaza insa destul de mult, cu un interval cuprins intre 1,5% si 3%.

Bugetul pentru 2014 a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 2,2%, nivel convenit de autoritati cu expertii FMI si CE.
Potrivit analistilor consultati, rata inflatiei ar putea urca la 3,1% in luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% in luna decembrie 2013.

Estimarea privind cursul de schimb al leului fata de euro este de 4,45 unitati in luna decembrie 2013 si 4,5 lei/euro in decembrie 2014. Prognozele analistilor pentru luna decembrie 2014 variaza intre 4,10 lei/euro si 4,70 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri