Politicile publice de reducere a deficitului bugetar si de incurajare a economisirii pot contribui semnificativ la cresterea resurselor bancilor pentru creditare, contrabalansand astfel efectele dezintermedierii financiare, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

"Dupa asezarea unui sistem bancar in Romania, cu investitii majore din exterior, cu un efort semnificativ al bancilor care si-au creat subsidiare in Romania, sigur ca ne apropiem de momentul in care trebuie sa cautam un echilibru, atunci trebuie sa privim aceasta evolutie ca naturala, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa gasim solutii alternative in administrarea pietei financiare", a declarat Olteanu la o conferinta organizata de Mediafax.

El a aratat ca dezintermedierea financiara a fost privita de multe ori cu o conotatie negativa, insa este un proces natural pe care Banca Nationala si sistemul bancar trebuie sa-l administreze intr-un mod ordonat, intr-un ritm care sa permita in continuare functionarea relatiei dintre zona financiara si economia reala si finantarea acesteia din urma.

Una dintre solutiile alternative este o politica publica de reducere a deficitului bugetar, care ar elibera resurse, reducand concurenta pe care bugetele publice o fac pietei private prin imprumuturile publice, potrivit sursei citate. Totodata, este necesara o politica publica de incurajare a economisirii.

"Economisirea a crescut semnificativ in Romania din 2008 pana in prezent, am ajuns chiar un pic peste regiune, e adevarat dupa doua decenii de o rata a economisirii foarte scazuta. Dorim sa crestem in continuare nivelul de economisire, trebuie privita o politica publica de incurajare a economisirii, care nu e incurajata in prezent pentru ca dobanzile sunt impozitate cu aceeasi cota unica precum celelalte venituri", a spus viceguvernatorul.

El a mentionat ca trebuie gasite solutii alternative de finantare pentru banci, de asigurare a fondurilor necesare pe care sa le utilizeze la creditare.

In acest sens, BNR a finalizat marti un proiect de lege care sa permita bancilor sa emita obligatiuni bazate pe garantii ipotecare.

"Asa cum vad eu lucrurile asupra proiectului, care va fi transmis spre consultare partenerilor internationali si Guvernului, care va trebui sa si-l asume, eu vad un proiect prin care sa permitem si sa incurajam emiterea de obligatiuni garantate cu ipoteci si sa asigure astfel un flux de finantare catre banci din care sa se continue creditarea", a mai spus Olteanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri