Garantiile creditelor imobiliare care vor fi utilizate ca suport pentru emisiunile de obligatiuni vor fi evaluate la 60-80% din valoarea initiala, in functie de tipul creditului, pentru a asigura o acoperire reala in cazul unei deprecieri suplimentare, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Garantiile vor fi evaluate la 60-80%, in functie de tipul de credit (rezidential, individual, de business) din valoarea garantiei initiale. Daca banca a dat 60.000 de euro credit unui client, in pachet se va lua in considerare cam 40-40 si ceva (de mii euro - n.r.) ca sa fiu sigur ca valoarea respectiva, ipotetic, necredibil in acest moment, mai reducandu-se, ca suntem totusi in fundul curbei, sa permita o acoperire reala. De principiu, de acum valorile acestor colaterale vor creste pe termen mediu pentru ca ne asteptam sa iesim din criza", a afirmat Olteanu la un eveniment Mediafax.

Consiliul de Administratie al BNR a aprobat marti proiectul de initiativa legislativa privind emisiunile de obligatiuni cu activ suport credite garantate cu ipoteca imobiliara, raspunzand mai multor solicitari ale sistemului bancar, potrivit lui Cristian Stefan, director in Directia Regelementare.

Olteanu a aratat ca este un moment bun de a avea o astfel de lege, prin care sa se poata emita aceste obligatiuni cand valoarea activelor este scazuta pentru ca cel care cumpara obligatiuni va avea un portofoliu de garantii in crestere.

Totodata, va exista o plafonare a volumului de obligatiuni care pot fi emise din totalul activelor bancii la 10% pentru inceput, iar pe masura ce sistemul va functiona, plafonul poate fi ridicat.

Bancile vor fi obligate sa asigure permanent lichiditatea la dispozitie pe diverse intervale, pana la sase luni, ca sa poata onora cererile de restituire.

Institutiile de credit pot emite obligatiuni in lei cu suport in euro, chiar daca au majoritatea creditelor in portofoliu cu garantii in euro, cu asumarea riscul valutar, fiind "investitori calificati care stiu sa administreze riscul valutar".

"Noi i-am incurajat sa emita lei ca sa imprumute in lei", a spus Olteanu.

Pachetul de garantii pe baza caruia banca poate emite obligatiuni trebuie sa includa credite care n-au intarzieri mai mari de 15 zile la plata ratelor, in orice moment ulterior, nu numai la momentul formarii pachetului.

"Daca la un moment dat un credit se strica, el trebuie inlocuit de banca cu unul bun, asa incat pachetul de garantare sa ramana mereu bun", a mentionat viceguvernatorul bancii centrale.

Olteanu considera ca proiectul este fezabil, iar anul viitor pot aparea primele emisiuni de astfel de obligatiuni pe piata.
Pachetul de garantii va include si creditele Prima Casa, insa doar partea garantata de catre banca.

Proiectul finalizat este in dezbatere la Asociatia Romana a Bancilor si va fi trimis zilele viitoare la Banca Centrala Europeana, Fondului Monetar International si Comisiei Europene, iar in final va ajunge la Ministerul de Finante, care urmeaza sa-l inainteze Guvernului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri