BNR a demarat un control in sistemul bancar vizand institutiile de credit care incearca sa “evite” raportarea imprumuturilor neperformante (NPL) pe care le inregistreaza, a anuntat Nicolae Cinteza (foto), seful Directiei de Supraveghere din cadrul bancii centrale.

“Raportarea creditelor neperformante este facuta corect de catre banci, insa restructurarea creditelor incercand pacalirea sistemului este incorecta. Mai exact, cu cateva zile inainte de scadenta unui credit, isi suna clientul, il intreaba daca poate sa plateasca, iar daca acesta spune ‘nu’, atunci ii restructureaza creditul pe cateva luni sau cativa ani. In raportarile trimise BNR apare un credit in derulare dar in realitate acel imprumut este neperformant. Am inceput un control pentru a evita aceste situatii. Primul act de control a fost transmis ieri la o banca. Colegii imi spun ca sunt probleme si ca vor fi provizioane suplimentare”, a declarat Nicolae Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR.

Primul act de control a fost transmis ieri la o banca. Colegii imi spun ca sunt probleme si ca vor fi provizioane suplimentare

Cinteza a mai adaugat ca in anii precedenti un presedinte de banca a fost schimbat din motive similare. “Astfel de practici au reprezentat motivul pentru care un presedinte de banca a fost schimbat. Avea clienti care habar nu aveau ca le-au fost restructurate creditele. Sa nu intelegeti ca sunt impotriva restructurarii creditelor; totusi, in recomandarile trimise bancilor am spus ca daca dupa prima restructurare clientul tot nu plateste, inseamna ca restructurarea a fost facuta fara un fundament economic. Au fost situatii cand s-au facut si 20 de restructurari la un singur credit”, mentioneaza Cinteza.

Astfel de practici au reprezentat motivul pentru care un presedinte de banca a fost schimbat. Avea clienti care habar nu aveau ca le-au fost restructurate creditele

Restructurarea creditelor pentru a evita raportarea unui imprumut neperformant, care trebuie provizionat de catre banci, este cunoscuta si sub numele de “evergreening”, practica intalnita tot mai des in ultima perioada, potrivit reprezenantului BNR.

“Cei care ascund neperformanta vor fi sanctionati maxim pe partea cerintelor de capital. Nu il pun sa provizioneze, pentru ca nu am de ce, dar credeti-ma ca cerinta de capital il va durea mult mai mult. Sa se astepte la nivelul maxim de cerinta de capital pentru respectiva expunere atunci cand incearca sa ascunda sau sa nu raporteze corect creditele neperformante”, spune Cinteza.

Cei care ascund neperformanta vor fi sanctionati maxim pe partea cerintelor de capital. Nu il pun sa provizioneze, pentru ca nu am de ce, dar credeti-ma ca cerinta de capital il va durea mult mai mult

La sfarsitul lui septembrie 2013 rata imprumuturilor neperformante din Romania era de 21.6%. Cinteza spune insa ca cifra nu se poate compara cu cea inregistrata in alte tari, precum Ungaria, deoarece metodologiile de calcul sunt diverse, abia anul viitor urmand sa fie stabilita o definitie unitara despre cum se calculeaza rata imprumuturilor neperformante.

Seful Supravegherii din BNR a mai adaugat ca daca provizioanele s-ar deduce din creditele neperformante, rata NPL-urilor din Romania ar ajunge la 3,4 – 9,3%, aproape de media europeana.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri