Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in prima parte a zilei, ca urmare a deciziei presedintelui Basescu sa nu aprobe memorandul cu FMI, astfel ca BNR a publicat un curs de referinta in crestere, la 4,4684 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si jumatate.

Rata de schimb afisata marti este cu 3,25 bani peste nivelul de luni, de 4,4359 lei/euro. Un curs superior, de 4,4711 lei/euro, a fost anuntat de banca centrala pe 25 septembrie, anunta Mediafax.

Totodata, cursul de schimb leu/dolar american a crescut cu 1,91 bani, la 3,2936 lei/dolar. Leul s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, cursul de referinta urcand la 3,6352 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cursul a urcat pana la un maxim de 4,4780 lei/euro pe piata interbancara, pe rulaje in crestere, potrivit dealerilor, care spun ca jucatorii mizeaza pe termen scurt pe deprecierea leului, ca urmare a suspendarii acordului cu FMI.

Analistii ING Bank mentioneaza intr-un raport prezentat marti dimineata ca se asteapta "la consecinte limitate si in cazul unei (mai putin iminente) ruperi a intelegerii cu organismele financiare internationale, dat fiind faptul ca actualul acord este de tip preventiv si probabil ca investitorii ar putea avea incredere ca autoritatile din Romania au invatat pana acum lectia disciplinei fiscale".

La deschiderea sedinþei interbancare, euro a fost cotat la 4,4420 - 4,4450 lei, cu 0,8 - 0,95 bani (aproximativ 0,2%) peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4340 - 4,4355 lei/euro.

In jurul orei 13:00, pe piata interbancara, euro era cotat aproape de 4,47 lei.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti. El a cerut Guvernului sa caute alte masuri de compensare, in principal prin eliminarea cheltuielilor suplimentare destinate autoritatilor locale, altele decat co-finantarea proiectelor realizate cu fonduri UE.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat marti dimineata ca asteapta ca autoritatile romane sa decida daca doresc sa modifice masurile necesare pentru a atinge tinta de deficit bugetar pe 2014 inainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al institutiei financiare internationale.

Dobanzile afisate marti dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi se plaseaa la 1,58 - 2,08% pe an. In acelasi timp, randamentele pentru scadenta la o saptamana sunt in intervalul 1,6 - 2,1% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri