Leul s-a depreciat puternic la mijlocul zilei, cu circa 1%, atingand in piata interbancara nivelul de 4,48 lei/euro, in contextul in care ieri se tranzactiona in jurul lui 4,43 lei/euro. Surse din piata suspecteaza insa o interventie a BNR, prin intermediul unei banci de stat care ar fi cumparat valuta.

Interventia ar fi justificata de necesitatea de a lua o decizie in cadrul intalnirii programate la ora 17 dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrul de Finante Daniel Chitoiu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Analistii care au preferat sa nu fie citati considera ca deprecierea abrupta a leului va fi de scurta durata si este justificata chiar de intalnirea de la 17, cand premierul si guvernatorul BNR ar putea veni in sprijinul semnarii acordului cu FMI cu aceasta miscare semnificativa a cursului de schimb.

In opinia surselor, o banca de stat, Eximbank sau CEC, ar fi cumparat volume importante de euro pentru a duce cursul in sus.

Pe de alta parte, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, exclude o interventie a bancii centrale, care in mod normal ar fi avut oricum loc in directia opusa.

"Cursul inghetase de cateva saptamani. Au fost multe zile de acalmie in care nu se intampla nimic, asa ca a fost usor pe volume foarte mici sa fie impins mai puternic in sus, insa nu cred in astfel de speculatii cu interventia unei banci de stat. In opinia mea, cursul are oricum o tendinta naturala de depreciere", a spus Dumitru, pentru wall-street.ro.

De asemenea, EximBank a transmis o precizare referitoare la suspiciunile legate de tranzactiile valutare efectuate de banca care ar fi putut influenta cursul de schimb.

"EximBank are o politica prudenta in privinta riscurilor de piata, iar, in particular, politica valutara descurajeaza speculatiile valutare si vizeaza in prumul rand inchiderea pozitiilor generate din activitatile comerciale ale bancii. In acest context, in cursul zilei de astazi, ca urmare a tranzactiilor derulate, EximBank a avut o pozitie short pe piata valutara (vanzarile interbancare de valuta contra lei au depasit cumpararile)", mentioneaza banca.

In plus, EximBank a precizat ca volumul total tranzactionat pe parcursul zilei a fost redus, cota de piata a EximBank fiind mai mica de 3%.

De asemenea, si CEC Bank a reactionat la speculatii si a precizat ca banca a avut marti "un volum redus de tranzactii pe piata valutara, atat numeric cat si valoric".

Dupa cum se observa in graficul de mai jos, leul s-a depreciat semnificativ pana in jurul nivelului de 4,48 lei/euro, de la 4,43 lei/euro la finalul sedintei de luni, pentru ca in jurul orei 15:30 sa revina la un nivel mai acceptabil, de 4,46 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta in crestere, la 4,4684 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si jumatate.

Rata de schimb afisata marti este cu 3,25 bani peste nivelul de luni, de 4,4359 lei/euro. Un curs superior, de 4,4711 lei/euro, a fost anuntat de banca centrala pe 25 septembrie.

Analistii ING Bank mentioneaza intr-un raport prezentat marti dimineata ca se asteapta "la consecinte limitate si in cazul unei (mai putin iminente) ruperi a intelegerii cu organismele financiare internationale, dat fiind faptul ca actualul acord este de tip preventiv si probabil ca investitorii ar putea avea incredere ca autoritatile din Romania au invatat pana acum lectia disciplinei fiscale".

Economistul sef al ING, Vlad Muscalu, sesizeaza o oarecare incertitudine in randul investitorilor, dar in opinia lui aceasta este data mai mult de stirbirea credibilitatii ca urmare a balbaielilor de genul avem deflatie, nu avem deflatie sau nesiguranta cu privire la majorarea cotei unice.

"Nu este chiar asa de grav daca nu o sa mai avem un acord cu FMI. Trebuie sa speram ca experienta din trecut a contat si guvernantii nostri au invatat ceva si vom avea macrostabilitate chiar daca FMI nu va mai fi aici sa tina fraiele politicii fiscale", a declarat, pentru wall-street.ro, Vlad Muscalu.

El a mai precizat ca, datorita prezentei obligatiunilor romanesti intr-un indice al JP Morgan, intr-o pondere de 20%, dar si a prezentei din ce in ce mai active pe piata eurobondurilor, orice derapaj fiscal va fi aspru sanctionat de investitori. De asemenea, mai exista si obiectivul recuceririi ratingului de tara si constrangerile compactului fiscal, ceea ce ar putea reprezenta alte elemente de asigurare.

Costurile de imprumut ale Romaniei fac noi minime atat pe piata interna, cat si pe cea internationala. De altfel, chiar ieri Finantele au atras 800 milioane de lei prin vanzare de certificate cu scadenta la sase luni, la un randament mediu de 2,78% pe an, cel mai redus nivel platit vreodata pentru aceasta scadenta.

1. Credeti ca BNR a intervenit asupra cursului pentru a argumenta oportunitatea semnarii acordului cu FMI?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri