Comisia Europeana (CE) a sanctionat 8 banci internationale cu amenzi in valoare totala de 1,71 miliarde euro, pentru ca au participat la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi.

Cea mai dura sanctiune vizeaza banca germana Deutsche Bank, amendata cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate in zona dobanzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana.

Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activitati de tip cartel in zona derivatelor financiare pe dobanzile interbancare la euro.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sanctionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli in zona pietei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influentarea dobanzilor la yeni.

Bancile americane JPMorgan Chase si Citigroup au de platit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la yeni, scrie Mediafax.

Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra si birouri in principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendata de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobanzilor la yen.

"Socanta la scandalurile LIBOR si EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigata de autoritati din intreaga lume, ci si colaborarea intre banci care se presupune ca ar fi concurente. Decizia de astazi trimite un mesaj clar ca CE este hotarata sa se opuna si sa sanctioneze aceste activitati de tip cartel in sectorul financiar. Concurenta sanatoasa si transparenta sunt de importanta cruciala pentu ca pietele financiare sa functioneze corect, in serviciul economiei reale, si nu in interesul catorva persoane", a declarat in comunicat Joaquin Almunia, vicepresedinte CE pentru concurenta.

Amenzile anuntate miercuri au fost reduse cu 10% dupa ce bancile au cazut la intelegere cu CE.

In zona derivatelor pe dobanzile la euro, activitatile de tip cartel constatate au avut loc in perioada septembrie 2005 - mai 2008. Scopul asocierii a fost sa distorsioneze evolutia normala a indicatorilor in functie de care sunt stabilite preturile acestor derivate.

Traderii diferitelor banci au discutat cifrele transmise de aceste institutii financiare pentru calcularea indicelui EURIBOR, dar si strategiile de trading si de stabilire a preturilor, se arata in comunicatul CE.

Banca britanica Barclays a fost de asemenea implicata in cartelul care a vizat manipularea dobanzilor la euro, insa nu a fost amendata deoarece a dezvaluit neregulile catre CE. Amenzile dispuse impotriva Deutsche Bank, RBS si Societe Generale au fost reduse datorita cooperarii bancilor cu anchetatorii, pe langa scaderea de 10% obtinuta prin intelegerea cu CE.

Credit Agricole (Franta), HSBC (Marea Britanie) si JPMorgan (SUA) au refuzat intelegerea propusa de CE si sunt vizate in continuare de ancheta privind manipularea EURIBOR, fiind expuse la noi sanctiuni.

Pe piata derivatelor privind dobanzile interbancare la yeni japonezi, activitati de tip cartel au fost constatate in perioada 2007-2010. Neregulile includ discutii intre traderii bancilor participante privind datele transmise de acestea in vederea stabilirii indicilor LIBOR pentru yeni. De asmeenea, traderii impartaseau ocazional informatii sensibile privind pozitiile pe piata si evolutia viitoare a datelor pe baza carora se calculeaza indicii de dobanda pe piata interbancara la yeni, inclusiv Euroyen TIBOR, referinta pe piata de la Tokyo. Bancile acuzate sunt UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup si JPMorgan, iar casa de brokeraj RP Martin a facilitat colaborarea, noteaza CE.

Banca elvetiana UBS a fost de asemenea implicata in activitatile ilegale, dar nu a fost sanctionata pentru ca a dezvaluit existenta cartelului catre CE. Citigroup, Deutsche Bank, RBS si RP Martin au primit amenzi reduse datorita cooperarii cu anchetatorii, pe langa scaderea cu 10% a sanctiunilor dupa ce au acceptat intelegerea propusa de Comisie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri